Smart Vision-technologie maakt logistieke processen al veel efficiënter

Geavanceerde camera’s en slimme brillen kunnen de productiviteit en efficiëntie van logistieke operaties verhogen, met een snelle terugverdientijd, zo blijkt uit het project ‘Smart Vision’ van VIL. Ook de inzet van transportrobots levert winst op.

Trefwoorden: #AI, #logistiek, #project, #VIL, #vision

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Smart Vision-technologie op basis van geavanceerde camera’s, sensoren en slimme algoritmes is een efficiënte oplossing voor een intuïtieve samenwerking tussen mens en machine.

Om logistieke operaties te verbeteren, kijken bedrijven vooral naar oplossingen om de accuraatheid te verhogen en fouten te vermijden, om efficiëntie te verhogen, en om de krapte op de arbeidsmarkt te compenseren.

Tijdens het VIL-project werden drie concepten getest: orders verzamelen met slimme brillen, inventariseren met drones en scanvrije pallettracking.

Er werden ook verschillende business cases uitgewerkt, waaruit blijkt dat deze oplossingen haalbaar zijn en een gunstige terugverdientijd hebben. “De terugverdientijd is amper 1 tot 2 jaar, zodat het zeker loont om ervoor te gaan”, zegt Luc Pleysier, die het VIL-project leidde.

Verschillende deelnemende bedrijven namen de beslissing, nog voor het project was afgerond, om een Smart Vision-oplossing in hun magazijnen te implementeren.

Een ervan is Atlas Copco Portable Air in Aartselaar. Daar werden 10 vorkheftrucks uitgerust met camera’s en sensoren die in real-time de positie van trucks en vervoerde palletten monitort.

Het Warehouse Management-systeem kan zo op termijn voor elke pallet de ophaal- en afzetlocatie bijhouden, zonder dat telkens een barcode moet worden gescand. Normaal moet een pallet in het magazijn minimaal drie keer gescand worden, wat telkens circa vier seconden duurt.

De visietechnologie maakt het mogelijk om tot enkele duizenden scans per jaar te vermijden, wat leidt tot een aanzienlijke productiviteitswinst.

Pleysier: “Eens AI op volle kracht is te benutten, bijvoorbeeld om digital twins met data te voeden, zal Smart Vision-technologie naar een nog hoger niveau getild worden. Ze kan dan ook in veel complexere operaties worden ingezet."

Ook presenteerde VIL onlangs de resultaten van het project Flexin²Log rond de inzet van transportrobots binnen de productie- en magazijnlogistiek, dat samen met Sirris is uitgevoerd. Ook hier zijn de resultaten zeer positief.

Deze robots verbeteren de efficiëntie van logistieke processen, zodat er minder logistieke medewerkers nodig zijn. Dit is door de krapte op de arbeidsmarkt een duidelijk pluspunt. De terugverdientijd van een transportrobot ligt rond de 33 maanden.

Projectdeelnemers Smart Vision: Atlas Copco, Barry Callebaut, bpost, Colruyt Group, Gates Distribution, Globis, Greenyard, Hairco, Iristick, Komono, Pit&Pit, Scania Parts Logistics, Screenit en Vistalink.

Projectpartner: Flanders Make. Dit project is mede gefinancierd door VLAIO.