VUB onderzoekt duurzamere productie bioplastics

Fundamenteel onderzoek door VUB-doctorandus Brendan Schroyen (Onderzoeksgroep Microbiology, Bio-ingenieurswetenschappen) naar het micro-organisme Haloferax mediterranei kan een doorbraak betekenen in de productie en het gebruik van bioplastics.

Trefwoorden: #bioplastic, #grondstof, #organisme, #polymeren, #VUB, #zout

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Haloferax mediterranei is een zogenaamde extremofiel, een micro-organisme kan overleven in extreme omstandigheden.

Heel concreet betekent dat het zich kiplekker voelt in een erg zout milieu en het is een archaeon en geen bacterie.

Onderzoeker Schroyen: “Nader onderzoek wees uit dat het organisme van nature een soort polyesterachtige polymeer produceert, een lange keten van koolwaterstoffen die, als je ze isoleert uit het organisme, nogal wat plasticachtige eigenschappen vertoont.”

Het bleek dat het mogelijk moet zijn om de eigenschappen van het polymeer aan te passen op basis van de voeding die het micro-organimse voorgeschoteld krijgt. Dit moet gefinetuned worden, zodat het bioplastic die Haloferax mediterranei aanmaakt andere eigenschappen.

Schroyen. “Dankzij dit organisme kan je bioplastics produceren met een combinatie van zeewater en afvalstromen uit de industrie. De grootste bottleneck vandaag de dag is de kostprijs om bioplastics te produceren. We denken dat het dankzij dit micro-organisme een pak goedkoper zal kunnen.”

De hoofddoelstelling van dit onderzoek is om de moleculaire mechanismen achter de natuurlijke bioplastic-accumulatie van het micro-organisme te begrijpen om er dan gebruik van te kunnen maken om naar hogere opbrengsten en betere fysicochemische eigenschappen te gaan.

Op de foto boven: een vloeibare H. mediterranei cultuur - Inzet: Bioplastic geëxtraheerd uit Haloferax mediterranei