Eerste bewijs van rijm van water op de hoogste vulkanen van Mars

Een internationaal team, met de Koninklijke Sterrenwacht van België en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, heeft de aanwezigheid van rijm van water op de toppen van Marsvulkanen ontdekt.

Trefwoorden: #ESA, #Mars, #meetinstrument, #planeet, #water

Lees verder

research

( Foto: © ESA/DLR/FU Berlin )

ENGINEERINGNET.BE - De aanwezigheid van rijm van water is onafhankelijk van elkaar waargenomen door meerdere meetinstrumenten:

  • Het Colour and Stereo Surface Imaging System (CaSSIS) en de Nadir and Occultation for Mars Discovery (NOMAD) instrumenten aan boord van de ExoMars Trace Gas Orbiter satelliet van het Europees Ruimtevaartagentschap.
  • De High Resolution Stereo Camera van de Mars Express missie, ook van het Europees Ruimtevaartagentschap.

Wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België analyseerden gegevens van het NOMAD-instrument, dat geleid wordt door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie.

Dit instrument bestaat uit drie verschillende spectrometers die de atmosfeer en het oppervlak van Mars observeren bij verschillende golflengtes en in verschillende observatiemodi.

De Limb Nadir and Occultation spectrometer van NOMAD detecteerde een absorptie door ijsafzettingen op de top van Olympus Mons, gelegen op een hoogte van 20 kilometer boven de omgeving.

Deze spectrometer is oorspronkelijk ontworpen om de absorptie door de Marsatmosfeer van infrarood zonlicht dat van het oppervlak wordt gereflecteerd te meten.

De weersomstandigheden op deze grote hoogten werden door onderzoekers van de Belgische sterrenwacht gesimuleerd om de satellietwaarnemingen binnen een consistent theoretisch kader te kunnen beoordelen en om de vorstsamenstelling beter te kunnen identificeren.

Modellering van de luchtcirculatie op Mars aan de top van de caldera, de grote depressie op de top van oude vulkanen, toonde aan dat vochtige lucht inderdaad kan condenseren tot rijm van water op de bodem van de caldera gedurende de nacht en vroege ochtend, vergelijkbaar met wat kan worden waargenomen op aarde.

Deze ontdekking geeft nieuwe inzichten in de klimaatdynamiek op Mars en benadrukt het belang van lopend onderzoek om de watercyclus op Mars te begrijpen, en als voorbereiding op toekomstige Marsmissies en mogelijke exploratie door mensen.