Contracten toegewezen voor HVAC-infrastructuur van Prinses Elisabeth Eiland

De Belgische netbeheerder, Elia Transmission Belgium, heeft de contracten voor de HVAC-infrastructuur (High Voltage Alternating Current of wisselstroom) van het Prinses Elisabeth Eiland toegewezen.

Trefwoorden: #Deme, #eiland, #Elia, #energie, #HVAC, #Iemants, #Jan De Nul, #kabels, #windenergie

Lees verder

techniek

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - Deze contracten omvatten zowel de aanleg van 330 km aan HVAC-kabels als de bouw van HVAC-hoogspanningsstations op het eiland. Dit HVAC-systeem zal de eerste 2,1 GW windenergie uit de Prinses Elisabethzone bundelen en aan land brengen.

Twee consortia, één bestaande uit DEME en het Griekse Hellenic Cables en één bestaande uit Jan De Nul en het Koreaanse LS Cable & System, hebben de contracten voor de HVAC-kabels binnengehaald (beide voor 165 km).

Het contract voor de HVAC-hoogspanningsstations is toegekend aan het HSI-consortium, dat bestaat uit Iemants (Smulders) en de Nederlandse bedrijven HSM offshore Energy en IV-Offshore & Energy.

Deze contracten zijn een belangrijke stap in de realisatie van het Prinses Elisabeth Eiland.

ACHTERGROND
Het eiland wordt het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld dat zowel gelijkstroom (HVDC) als wisselstroom (HVAC) combineert, komt op 45 kilometer voor de kust en wordt een centrale hub, dat in totaal 3,5 GW stroom aan land zal brengen. De windenergie uit de Prinses Elisabethzone, zal via de HVAC- en HVDC-infrastructuren gebundeld en naar het vasteland vervoerd worden.