Nieuwe sprong in Belgische kwantumcommunicatie-infrastructuur

Belnet heeft met succes de vereiste infrastructuur opgezet voor de Quantum Key Distribution-missie (QKD) en samen met onderzoekers van imec en UGent de eerste QKD-verbindingen gerealiseerd.

Trefwoorden: #Belnet, #beveiliging, #communicatie, #computer, #fysica, #imec, #kwantum, #netwerk

Lees verder

Nieuws

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Er wordt verwacht dat kwantumcomputers binnenkort in staat zullen zijn om de huidige (wiskundige) encryptiemethoden te breken. Gezien de enorme rol van IT in de samenleving en de steeds toenemende aanvallen, is er een nieuw paradigma voor IT-beveiliging nodig.

De wetenschappelijke gemeenschap werkt actief aan praktische oplossingen. Ironisch genoeg komt een mogelijke oplossing, net als de dreiging, uit ... de kwantumfysica.

Quantum Key Distribution (QKD) is een nieuwe vorm van cryptografie, waarbij de principes van de kwantummechanica gebruikt worden om datacommunicatie te beveiligen.

De oplossing vertrouwt op het ‘no-cloning’-theorema, dat stelt dat het niet mogelijk is om een kwantumtoestand te kopiëren zonder dat je die oorspronkelijke toestand verstoort.

Dat motiveerde de EU om EuroQCI te lanceren, een grootschalig technologisch en wetenschappelijk project om een Europees kwantumcommunicatienetwerk te ontwikkelen, waarvan BeQCI de Belgische tak vormt.

Op korte termijn zal dit netwerk QKD-toepassingen en andere cryptografische oplossingen bouwen die niet omzeild kunnen worden door een kwantumcomputer. Op de langere termijn kan zo'n netwerk dienen als ruggengraat voor een kwantuminternet.

De eerste QKD-verbinding, die twee campussen van de Universiteit Gent verbindt, zal voornamelijk voor onderzoeksdoeleinden worden gebruikt.

Een tweede verbinding verbindt Redu en Transinne en zal worden gebruikt door het Europees Ruimteagentschap (ESA) samen met het Centre d'Excellence en Technologies de l'Information et de la Communication (CETIC) om de overdracht van IoT-gegevens te beveiligen.

Tot slot zal een derde verbinding, die twee datacenters van Belnet verbindt, worden gebruikt voor interne beveiligde gegevensoverdracht.