Onderzoeksreactor TU Delft kreeg koele aanpassing

Met de ingebruikname van de koude neutronenbron en het verbeterde instrumentarium van TU Delft Reactor Institute is geavanceerder en sneller onderzoek mogelijk. De eerste onderzoeksresultaten worden verwacht in oktober 2024.

Trefwoorden: #neutronen, #onderzoek, #reactor, #techniek, #TU Delft

Lees verder

research

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - TU Delft heeft samen met ruim 10 nationale en internationale partners en leveranciers een technisch hoogstandje gerealiseerd bij het verbeteren van de onderzoeksreactor.

Dit omvatte het aanpassen van de configuratie van de kern, het installeren van een neutronenkoeler naast de reactorkern, het verhogen van het reactorvermogen en het verbeteren van de meetinstrumenten.

Met deze aanpassingen is TU Delft Reactor Institute een van de zes onderzoeksreactoren in Europa waar onderzoek kan worden gedaan met een koude neutronenbron.

Het TU Delft Reactor Institute investeert voortdurend in het verbeteren van meetmethoden en onderzoekstechnieken om wetenschappers in staat te stellen baanbrekend niet-destructief materiaalonderzoek uit te voeren met de onderzoeksreactor.

Deze inspanningen zijn nu een nieuwe fase ingegaan dankzij de afronding van het OYSTER programme: Optimized Yield - for Science, Technology and Education – of Radiation.

De koude neutronenbron speelt een sleutelrol binnen dit programma. Gekoelde neutronen hebben meer interactie met een onderzoeksobject dan niet-gekoelde neutronen. De kwaliteit en snelheid van metingen met koude neutronen kan daardoor met een factor 100 worden verbeterd.  

Het Reactor Instituut van TU Delft is de grootste aanbieder van onderzoek en onderwijs met behulp van straling en nucleaire technieken voor materialen voor energie en gezondheid in Nederland.

De vraag in de samenleving naar deze toepassingen neemt alleen maar toe, gezien de ontwikkelingen op het gebied van gezondheid, energie en klimaat. Dit betekent dat blijvende en structurele investeringen nodig zijn in onderzoekers en infrastructuur van TU Delft.

De onderzoeksreactor is toegankelijk voor alle onderzoekers ter wereld. Of het nu gaat om onderzoek door een openbare universiteit of een particuliere R&D-afdeling, onderzoekers kunnen de apparatuur gebruiken om diep in de structuur van materialen te duiken.

Voorbeelden zijn onderzoek naar lithiumbatterijen en zonnecellen, het verbeteren van de structuur van vleesvervangers, de ontwikkeling van een sensor voor waterstof en nieuwe productiemethoden voor medische isotopen voor het diagnosticeren en behandelen van kanker.