Meer geld nodig voor decarbonisatie Belgische technologische industrie

De totale uitstoot van broeikasgassen door de Belgische technologische industrie is fors gedaald, maar er zijn jaarlijks nog vele miljoenen euro's nodig om deze uitstoot volledig te elimineren.

Trefwoorden: #Agoria, #decarbonisatie, #industrie, #klimaat, #technologisch

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - Binnen de Belgische economie is de technologische industrie een kleine uitstoter van broeikasgassen. Denk daarbij aan metaalverwerking, machinebouw, automobielbouw, telecom en IT.

Na de periode 2008-2013, waarin de uitstoot van broeikasgassen tussen 2,27 en 2,40 miljoen ton CO2-equivalent (CO2eq) schommelde, daalden ze gestaag. In de afgelopen tien jaar zijn ze met 38% gedaald.

In deze periode groeide de activiteit van de technologische industrie met bijna 30%. Als gevolg hiervan werd het aantal gram broeikasgassen uitgestoten per 1 euro activiteit in de technologische industrie vrijwel gehalveerd, van 85 gram in 2008 tot 45 gram in 2021.

Dit is vooral te danken aan de hogere efficiëntie van de productieprocessen in elke sector. De grootste dalingen zijn te vinden in telecommunicatie, automobielbouw en overige vervoermiddelen.

Diensten, met name in de IT, genereren een steeds groter deel van de totale toegevoegde waarde van technologische sectoren. Daardoor weegt hun lage emissieniveau steeds meer door in het gemiddelde, dat daardoor verder daalt.

Vergeleken met andere landen in de EU is de daling van de totale uitstoot van broeikasgassen door de Belgische technologische industrie een van de grootste. Twee Baltische landen, 3 Scandinavische landen, Italië en Spanje deden het beter.

De Belgische technologische industrie zal echter wel moeten investeren om haar emissies verder te verminderen en bij te dragen aan de decarbonisatiedoelstellingen van de EU tegen 2050.

Het is erg moeilijk om deze investering te evalueren omdat veel factoren onbekend zijn, zoals evolutie van de technologie, kosten voor de implementatie van technologie, beschikbaarheid en prijzen van energie, en gedrag van de bedrijven en klanten.

Een recente analyse van EnergyVille is gebaseerd op een gedetailleerd model van de Belgische economische sectoren en de beschikbare technologieën. In deze benadering neemt de vereiste investering mettertijd toe, omdat de laatste tonnen CO2 moeilijker te elimineren zullen zijn.

Voor de productiesectoren van de technologische industrie zouden de noodzakelijke investeringen van 90 miljoen euro per jaar in 2030 oplopen tot 200 miljoen in 2050.