4.8 miljoen euro voor lokale waterstofnetwerken

Interreg Vlaanderen-Nederland investeert in Smart dHYstrict, een project dat de kostenefficiënte inzet van waterstof onderzoekt in lokale energienetwerken. Op die manier kan de belasting van het elektriciteitsnet drastisch gereduceerd.

Trefwoorden: #Interreg, #netwerk, #project, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: scharfsinn86 - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Wereldwijd evolueren we naar duurzame energie dat vooral uit zon en wind gehaald wordt.

Naast het directe gebruik van opgewekte elektriciteit groeit de behoefte aan indirecte dragers, zogenaamde 'groene' moleculen, zoals hernieuwbare waterstof. Deze worden voornamelijk ingezet in grootschalige sectoren zoals staalproductie, transport en chemische grondstoffen.

De ontwikkeling van infrastructuur voor transport en opslag zal dus een cruciale rol spelen bij het koppelen van vraag en productie. In Europa wordt daarom een waterstof-backbone gepland voor vervoer van waterstof naar deze industriële clusters.

Het lokale niveau is echter niet aangesloten op dit waterstofnetwerk, maar is er wel de verwachting om klimaatneutraal te worden. Er zijn daarbij de nodige uitdagingen zoals de intermitterende opwekking van hernieuwbare energie en overbelasting van elektriciteitsnetten.

Smart dHYstrict onderzoekt daarom de kostenefficiënte inzet van waterstof in lokale energienetwerken zodat de belasting van het elektriciteitsnet drastisch gereduceerd kan worden dankzij optimale lokale consumptie en tijdelijke opslag van overtollige energie.

Het project streeft naar een optimale combinatie van verschillende technologieën en test diverse configuraties op twee complementaire proeftuinen:

  1. op Green Energy Park in Zellik (BE) zullen distributie en opslag van waterstof gebeuren via een waterstofdistributienet en bijbehorende waterstoftanks die beide bidirectioneel worden ingezet (waterstof injecteren en onttrekken)
  2. op de industriële site van VDL (NL) zal de waterstof lokaal worden opgeslagen als samengedrukt gas en/of onder vorm van een andere drager

Op beide locaties zal een slim energiebeheersysteem worden ontwikkeld dat de omstandigheden zal monitoren en zo zorgt voor de juiste inzet van middelen op het gewenste moment.