Testvlucht van medische goederen met drone succesvol uitgevoerd

In het TETRA-project 'Medical Drone Supplies' (MEDROS), onder leiding van Hogeschool Vives, werd onlangs een testvlucht van 4km succesvol uitgevoerd. De vlucht werd uitgevoerd buiten het zichtbereik van de piloot (‘beyond visual line of sight’, BVLOS).

Trefwoorden: #ADLC, #BVLOS, #drone, #stalen, #test, #zorg

Lees verder

Techniek

( Foto: Hogeschool Vives )

ENGINEERINGNET.BE - Het MEDROS-project heeft als doel om de mogelijkheden van dronetechnologie voor het transport van medische goederen niet alleen te onderzoeken maar ook te implementeren en te integreren binnen de volledige zorg-logistieke keten.

Deze vlucht leverde het concrete bewijs dat het snel en efficiënt uitwisselen van onder andere medische stalen via drones mogelijk is.

Daarnaast vergelijkt projectpartner KU Leuven de kwaliteit van bloedstalen die per drone zijn verzonden met deze die over de weg zijn vervoerd.

De dronevlucht vond deels plaats binnen de geozone van de Luchthaven Kortrijk-Wevelgem, waar strenge veiligheidsvoorschriften gelden voor dronevluchten. 

Deze test is uniek omdat het de eerste keer is dat een drone in deze geozone buiten het zichtbereik van de piloot heeft gevlogen, zonder dat daarvoor het andere luchtverkeer onderbroken moest worden.

De veiligheid van de operatie werd gegarandeerd door het gebruik van het BVLOS-framework van SkeyDrone en de vlucht werd uitgevoerd door ADLC.