VUB onderzoekt metaalvermoeiing bij 3D-geprinte metalen

Additive Manufacturing (AM) van metalen biedt ongekende mogelijkheden voor het fabriceren van complexe, lichtgewicht structuren, met aangetoonde gewichtsreducties van 30% tot 60% in demonstratietoepassingen.

Trefwoorden: #3D, #additive manufacturing, #metaal, #printen, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Voor die toepassingen waarbij metaalvermoeiing een kritische factor is, zijn die waarden nog niet haalbaar.

Om het volledige potentieel van AM te benutten, de economische impact te maximaliseren en het faalmechanisme beter te begrijpen, is meer onderzoek nodig naar de parameters die metaalvermoeiing veroorzaken.

Het FORTAM-project heeft tot doel om het volledige potentieel van 3D metaalprinten te ontplooien en de toegevoegde waarde ervan in Vlaanderen en daarbuiten te versterken.

De VUB en haar partners willen die uitdagingen binnen dit project aangaan door fundamentele kennis te ontwikkelen en innovatieve oplossingen te verkennen die de metaalvermoeiingseigenschappen bij AM-metalen verbeteren.

Projectleider prof. Dieter De Baere (foto). “Het doel is om de oppervlakteruwheid, de geometrische nauwkeurigheid en de vermoeiingslevensduur van de geprinte onderdelen significant te verbeteren.”

Het project heeft ook als doel om meer inzicht te krijgen in de complexe relaties tussen productieomstandigheden, de resulterende oppervlakkwaliteit, de uiteindelijke vermoeiingsprestaties en de certificeringsprocedures.

Er worden twee geavanceerde hybride machines ingezet, gecombineerd met nieuwe in-situ en ex-situ monitoringinstrumenten om het doel te bereiken. Dat maakt een “first-time-right”-productie mogelijk, evenals een slimme inspectie en efficiënte certificering.