Wereldprimeur: AI-technologie als GPS voor robotchirurgie

Orsi Innotech heeft een belangrijke technologische mijlpaal bereikt met het wereldwijde debuut van vier geavanceerde AI-modellen, die simultaan werden toegepast tijdens een robot-geassisteerde partiële nephrectomie (RAPN).

Trefwoorden: #AI, #chirurgie, #operatie, #robot, #supercomputer, #ziekenhuis

Lees verder

Techniek

( Foto: Orsi Innotech )

ENGINEERINGNET.BE - De operatie werd uitgevoerd door Prof. Dr. Alexandre Mottrie in het OLV Ziekenhuis Aalst en is de eerste keer wereldwijd dat vier AI-modellen tegelijkertijd draaiden op een supercomputer tijdens een chirurgische ingreep.

Orsi Innotech, de innovatieafdeling van Orsi Academy onder leiding van Dr. Ir. Pieter De Backer, ontwikkelde de vier AI-modellen die tijdens de operatie baanbrekend werk hebben verricht:

  1. Realtime orgaansegmentatie: Dit model kleurt de verschillende anatomische structuren in om de chirurg te helpen sneller en nauwkeuriger te navigeren. Dit is van grote waarde voor zowel chirurgische opleiding als tijdens complexe operaties.
  2. Faseherkenning: Door automatisch de verschillende fasen van de operatie te herkennen, helpt dit model het OK-team om beter te anticiperen en tijdig de nodige materialen voor te bereiden.
  3. Realtime anonimisatie: Dit model waarborgt de privacy van de patiënt en het OK-team door niet-chirurgische videobeelden gefilmd door de endoscoop automatisch te verwijderen en te anonimiseren.
  4. Augmented reality met 3D-modellen: Op basis van een preoperatieve CT-scan worden 3D-modellen als extra laag geprojecteerd over het live-operatiebeeld, wat extra inzichten en precisie biedt tijdens de ingreep.

Dankzij deze technologische combinatie kon de chirurg uiterst nauwkeurig te werk gaan en de tumor verwijderen zonder de bloedtoevoer naar de nier af te klemmen.

Dit vermindert het risico op schade aan het orgaan, omdat de nier tijdens de gehele operatie van bloed en zuurstof wordt voorzien.

De IGX ORIN supercomputer van Nvidia werd voor een eerste keer in een klinische setting ingezet. De supercomputer is speciaal ontworpen voor veeleisende AI-toepassingen en maakte het mogelijk om de vier AI-modellen gelijktijdig te laten draaien.