Voorstel tot herzien definitie waterstofbruggen verworpen

De Nederlandse Vrije Universiteit Amsterdam heeft een voorstel om de IUPAC-definitie van waterstofbruggen te herzien, verworpen. Hun recente studie toont aan dat de huidige definitie volstaat.

Trefwoorden: #bruggen, #definitie, #interactie, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Vrije Universiteit Amsterdam )

ENGINEERINGNET.BE - "In de wetenschap worden definities gemaakt om concepten duidelijk en nauwkeurig over te brengen," aldus theoretisch chemici Lucas de Azevedo Santos van de Vrije Universiteit Amsterdam.

De International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) is de organisatie die verantwoordelijk is voor de standaardisering van chemische nomenclatuur.

De waterstofbrug, een cruciale interactie in de chemie, kreeg zijn officiële definitie van de IUPAC in 2011, gebaseerd op zowel experimenteel als theoretisch bewijs.

Een belangrijk aspect van deze definitie is de positieve lading van het waterstofatoom dat betrokken is bij de waterstofbrug.

Een recent artikel van andere wetenschappers betoogde echter dat de huidige definitie te beperkt is, vooral in gevallen waarin het waterstofatoom in de waterstofbrug negatief is geladen.

Het theoretische chemieteam van de Vrije Universiteit Amsterdam weerlegt deze bewering echter en toont aan dat negatief geladen waterstofatomen geen waterstofbruggen kunnen vormen en dat ook niet doen: ze accepteren geen elektronen van het andere fragment.

In plaats daarvan doneren deze negatief geladen waterstofatomen elektronen aan het andere fragment. De resulterende binding valt daarom onder een andere klasse van reeds goed gedefinieerde interacties, zoals halogeenbindingen.

"Onze kwantumchemische analyses laten zien dat negatief geladen waterstofatomen geen waterstofbruggen kunnen vormen, aangezien hun bindingsmechanisme volledig anders is," legt de Azevedo Santos uit.

"Waterstofbruggen ontstaan alleen wanneer het waterstofatoom elektronen kan accepteren, een cruciaal kenmerk van waterstofbruggen, dat in de betreffende voorbeelden niet aanwezig is. Negatief geladen waterstofatomen kunnen dit niet doen."