Inspectiedrones delen videostroom en AI defect analyses in realtime via 5G

Onlangs demonstreerden SkyeBase en Orange Belgium drones die gebruik maken van het 5G-netwerk van die laatste voor industriële inspecties in de Antwerpse haven.

Trefwoorden: #5G, #AI, #drone, #inspectie, #SkyeBase, #video

Lees verder

Engineering

( Foto: SkyeBase )

ENGINEERINGNET.BE -  De ‘slicing’ techniek zorgt ervoor dat op dezelfde fysieke netwerkinfrastructuur meerdere virtuele netwerken lopen, end-to-end, elk met hun eigen datastromen en specifieke toepassing.

Zo beschikt men over een livestream van beelden én data die tegelijk door AI kunnen worden geïnterpreteerd. In een met beeldschermen en routers uitgeruste volgwagen monitoren de operatoren de vlucht. In het busje wordt de videostroom over 5G naar de cloud gestuurd waar die ook in realtime met verschillende anderen -opdrachtgever, toeleverancier,…- gedeeld kan worden.

“Je moet een aparte slice hebben voor de beelden en de bulkdata”, aldus Erik Van Lierde, presales en 5G architect bij Orange. Binnen de 5G standalone (SA) zijn die slices voorzien. In een vorige generatie werden de full HD-beelden op een SD-kaart op de drone opgeslagen en op de grond 
geanalyseerd. De expert belde na de dronevlucht in om resultaten te zien. “Wij willen de expert nu mee laten inkijken op het ogenblik zelf, tijdens de vlucht”, zegt Tom Daniëls, CEO en medeoprichter van SkyeBase. Zo is sneller op de bal te spelen bij een probleem.

SkyeBase
In 2020 werd SkyeBase opgericht om met drones en slimme software inspecties van industriële installaties te verzorgen met het oog op een efficiëntere maintenance. Er is sindsdien gewerkt aan een ‘intelligent platform om assets te inspecteren’: I-Spect. Ondertussen bedienen elf medewerkers meer dan honderd klanten in vier landen en groeit het bedrijf met voorkeurpartners als Orange -voor 5G en datacom- en SGS als aangemelde instantie.

“Het 5G-verhaal is een enabler waarmee we nu ook ons succesverhaal kunnen opschalen naar andere landen”, aldus Daniëls. 
Een financieringsronde moet het werkingsgebied van het bedrijf voorbij Antwerpen-Zeebrugge en omgeving naar andere haven- en industriegebieden trekken.

In een met beeldschermen en routers uitgeruste volgwagen wordt de videostroom over 5G naar de cloud gestuurd waar anderen -opdrachtgever, toeleverancier,…- alles live mee kunnen volgen (Foto's: LDS)

De co-innovatie demo bouwde op de resultaten van het 5G IDI (Industrial Drones Inspections) project dat de overheid subsidieerde (dienst mobiliteit van het ministerie van Telecommunicatie). Het proeftraject vergde anderhalf jaar. “We hadden het ook gedaan zonder de subsidie maar het zou ons drie tot vier keer langer hebben geduurd”, rekent Daniëls.

Met de extra middelen -het projectbudget bedroeg 314.447 euro waarvan 167.360 euro overheidssubsidie die voor 42.617 euro richting Orange ging en voor 124.743 euro richting SkyeBase- wist het bedrijf te focussen op de concrete toepassingen en de nodige partnerships aan te gaan.

Kader: I-Spect
De I-Spect software van SkyeBase beheert de inspectiedata per asset -pijpleidingen, tank- of containerterminals, fabriek,…- en klantlocatie op één centrale plek, in de cloud en dat volgens één vaste structuur. Daardoor zijn alle documenten makkelijk te delen met alle belanghebbenden. De inspectiedata van assets in staal en beton -landingsbanen, bijvoorbeeld- worden verwerkt met AI die op defecten getraind is. Scheuren in het beton, lasnaden, bouten, roest,…

De defect detectie van zo’n AI-ondersteunde inspectie zou de helft minder tijd vergen. Beelden van verschillende inspecties kunnen met AI ook onderzocht worden op trends en geleidelijke degradatie over de tijd heen. De inspectiedata worden in 3D gevisualiseerd wat de communicatie tussen de verschillende partijen vergemakkelijkt maar ook zoektijden fors vermindert. Het bedrijf ontwikkelde AI-modellen voor corrosiedetectie in een VLAIO-project met SGS. In 2021-23 voedden meer dan 13.000 beelden het model.

“Dankzij pixelsegmentatie is het mogelijk om nu in realtime te rapporteren hoeveel procent corrosie erbij kwam sinds vorige inspectie”, zegt Tom Daniëls, CEO en medeoprichter van SkyeBase. Ondertussen startte er een nieuw VLAIO-dossier m.b.t. visuele detectie. “We nemen ook andere types van data en sensoren mee en koppelen I-Spect in. De software integreert met bestaande asset management software.”