75% van nieuwe elektrische auto geschikt voor hergebruik

Studenten van de Nederlandse TU Eindhoven hebben een elektrische auto ontwikkeld waarvan bijna vier keer meer materiaal kan worden hergebruikt in nieuwe auto’s, onder meer door slimme assemblage.

Trefwoorden: #auto, #circulair, #elektrisch, #herbruikbaar, #student

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - TU/e )

ENGINEERINGNET.BE - Phoenix is de nieuwste, zeer duurzame elektrische auto van studenten van TU Eindhoven.

Door slimme assemblage en het gebruik van monomateriaalstructuren is het voertuig voor 75% te hergebruiken in de volgende generatie auto’s.

Bij bestaande auto’s in Europa ligt dit closed-loop recycle-percentage veel lager: op slechts 21%. Closed-loop recycling betekent dat een materiaal eindeloos is te hergebruiken zonder significant verlies van kwaliteit of bepaalde eigenschappen.

Momenteel is er in de auto-industrie vooral sprake van downcycling, meestal omdat de gerecyclede materialen vermengd zijn met andere materialen, waardoor ze niet in hun zuivere vorm zijn te hergebruiken.

Aangezien in Europa jaarlijks ruim zes miljoen voertuigen worden afgedankt, kan het verbeteren van het recycleproces helpen om ernstige milieuproblemen in te dammen en grote hoeveelheden waardevolle materialen te behouden.

Studententeam TU/ecomotive heeft met Phoenix als doel om een zo hoog mogelijk percentage closed-loop recycling te bereiken, waarbij materialen kunnen worden herwonnen en in oorspronkelijke staat hergebruikt worden in nieuwe producten van dezelfde aard.

Met het slimme design van Phoenix zetten de studenten een nieuwe standaard voor een circulaire economie en betere recycling binnen de sector, waarbij waardevolle materialen behouden blijven.

Dit is mogelijk door de inzet van monomateriaalstructuren en slimme bevestigingsmethodes waarbij de materialen niet permanent met elkaar verbonden worden. Hierdoor gaat de kwaliteit van de materialen minder snel achteruit na hergebruik en is de recyclingefficiëntie verhoogd.

Daarnaast zijn batterijen over het algemeen lastig om te hergebruiken. Daarom is het belangrijk om de levensduur van batterijen te optimaliseren. Dit heeft het team bereikt door zowel vaste als uitneembare batterijen in de auto te integreren. De uitneembare batterijen worden alleen gebruikt voor lange afstanden, waardoor ze langer meegaan.

Een nieuwe verordening van de EU schrijft voor dat voertuigen voor 25% uit gerecycled plastic moeten bestaan, waarvan weer 25% closed-loop uit auto’s dient te worden hergebruikt. De totale hoeveelheid closed-loop gerecycled materiaal moet dus nu nog slechts 6,25% bedragen.

“De Europese Commissie zet de juiste koers in, maar er is meer nodig om de industrie echt te transformeren”, aldus Tim van Grinsven, teammanager van TU/ecomotive.

“De aarde biedt geen onbeperkte grondstoffen, dus efficiënter gebruik van materialen is de oplossing. Phoenix is ons antwoord daarop, en we nodigen de industrie uit om samen met ons deze uitdaging aan te gaan.”