Leerkrachten doen kennis en praktijkervaring op bij chemiebedrijven

Tijdens het ‘Meet the Expert’-initiatief delen vakmensen uit de industrie hun kennis en praktijkervaring met leerkrachten uit het secundair onderwijs, vooral uit technische en beroepsgerichte opleidingen.

Trefwoorden: #chemie, #essenscia, #Evonik, #expert, #Lanxess, #leerkracht, #opleiding, #techniek

Lees verder

Opleiding

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - ‘Meet the Expert’ is een initiatief van de Vlaamse Stuurgroep RTC’s (Regionale Technologische Centra) in samenwerking met de vijf provinciale RTC’s en verschillende industriefederaties en -sectoren.

Chemiebedrijven Evonik en Lanxess in de Antwerpse haven organiseerden de eerste workshops en trainingssessies voor leerkrachten rond industriële chemieprocessen, veiligheidssystemen en predictief onderhoud, met extra aandacht voor digitalisering en artificiële intelligentie (AI).

Bij Evonik Antwerpen volgden gisteren 10 leerkrachten en enkele instructeurs van RTC Antwerpen een intensieve workshop van een hele dag rond machinediagnose en het veilig beheer van zogenaamde shutdowns of onderhoudsstops.

Met een dynamische mix van theorielessen en praktijkoefeningen, gekoppeld aan rondleidingen doorheen verschillende productie-installaties, krijgen de lesgevers zo een realistisch beeld van de skills die hun leerlingen nodig hebben voor een job in de chemie-industrie.

Vorige week was er een proefopleiding voor STEM-leerkrachten (Science, Technology, Engineering en Mathematics) bij Lanxess in Kallo, een bedrijf gespecialiseerd in rubberchemie, in samenwerking met RTC Oost-Vlaanderen.

Ook sectorbedrijven BASF, Bayer, Covestro en Ineos in Antwerpen, Eastman in Gent, Medgenix in Wevelgem, Mitsubishi Chemical Advanced Materials in Tielt en Vynova in Tessenderlo werken aan soortgelijke workshops.

Centrale thema’s zijn predictieve onderhoudstechnieken, de nieuwste ontwikkelingen in de energietransitie, de automatisering en digitalisering van industriële processen in chemie en farma, de impact van artificiële intelligentie, en het gebruik van robots en cobots.

Het is de ambitie om dit schooljaar in alle Vlaamse provincies minstens 1 chemie- of farmaworkshop te organiseren.