10,5 miljoen euro voor ontwikkelen isotopen voor kankermedicijnen

Het Nederlandse Universitair Medisch Centrum Groningen en het Amerikaanse bedrijf SHINE krijgen deze subsidie voor de ontwikkeling van nucleaire geneesmiddelen in een nieuw te bouwen isotopenfabriek in Veendam.

Trefwoorden: #isotopen, #kanker, #medisch, #nucleair

Lees verder

Nieuws

( Foto: Universitair Medisch Centrum Groningen )

ENGINEERINGNET.BE - De subsidie is vooral bedoeld om toepassingen met terbium-isotopen mogelijk te maken. Deze kunnen worden ingezet bij de opsporing en behandeling van uitgezaaide kanker.

Terbium-isotopen kunnen zich hechten aan tumorcellen om ze vervolgens kapot te stralen. Om deze terbium-isotopen te maken zijn een deeltjesversneller en een neutronenbron nodig.

Voordat deze isotopen in de patiëntenzorg toegepast kunnen worden, moet nog veel onderzoek plaatsvinden. Dit gaat jaren duren en gebeurt in vier fases, uiteindelijk ook in de kliniek. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat een groot deel van dit onderzoek uitvoeren.

Philip Elsinga, hoogleraar PET Radiochemie in het UMCG en verbonden aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde, verwacht veel van de toepassingsmogelijkheden van terbium-isotopen.

‘Van terbium-161 is aangetoond dat het de levensduur van kankerpatiënten kan verlengen, de levenskwaliteit kan verbeteren en minder bijwerkingen heeft.'

'Andere terbium-isotopen bieden ook mogelijkheden voor diagnostische en therapeutische toepassingen. Ik verwacht dat dit soort medicijnen effectiever zijn dan de middelen die nu op de markt zijn.‘

In de nieuwe fabriek in Veendam worden deze medische isotopen straks geproduceerd. Elsinga: ‘Dat maakt ons minder afhankelijk van buitenlandse producenten.

De samenwerking die we nu met SHINE hebben, zorgt ervoor dat we veel onderzoek kunnen doen en een rol spelen in het verder ontwikkelen van medische isotopen.'

'Hiermee kunnen we echt vooruitgang boeken in kankeronderzoek en -behandeling. Ons doel is om te komen tot innovatieve behandelingen voor kankerpatiënten.’

De subsidie is toegekend door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Doel van de samenwerking tussen SHINE Europe en UMCG is om Europa’s capaciteit voor kankerbehandelingen te versterken. Ook moet hiermee de toeleveringsketen voor medische isotopen in Europa verbeteren, wat Europa minder afhankelijk maakt van buitenlandse bronnen.