Nieuwste draadloze minipacemakers geschikt voor meeste patiënten

Eerste Belgische patiënten krijgen in UZ Leuven een nieuw implantaat dat bestaat uit twee aparte minipacemakers die onderling communiceren, en de kamer én voorkamer van het hart tegelijk kunnen stimuleren.

Trefwoorden: #operatie, #pacemaker, #patiënt, #UZ Leuven

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Abbott )

ENGINEERINGNET.BE - Artsen in UZ Leuven plaatsen jaarlijks circa 400 pacemakers bij patiënten met een te traag hartritme.

De meerderheid krijgt een conventionele pacemaker die onder de huid wordt ingeplant met elektriciteitsdraadjes naar het hart.

Zo’n 20% van de patiënten komt in aanmerking voor een draadloos alternatief van de eerste generatie: een minipacemaker die rechtstreeks in het hart wordt geplaatst. De ingreep is daarbij minder invasief en het aantal complicaties tot de helft lager.

De eerste generaties draadloze minipacemakers kunnen echter maar één kamer van het hart stimuleren, wat voldoende is bij hartritmestoornissen. Maar patiënten die stimulatie van het hele hart, ofwel kamer en voorkamer, nodig hebben, komen er niet voor in aanmerking. Zij krijgen een conventionele pacemaker.

Recent is een nieuw systeem ontwikkeld dat bestaat uit twee aparte minipacemakers die onderling communiceren, en de kamer én voorkamer van het hart gelijktijdig kunnen stimuleren. Daardoor komen veel meer mensen ervoor in aanmerking: ruim 80% van de patiënten die een pacemaker nodig hebben.

De producent van het nieuwe type voerde tussen 2022 en 2023 een grote klinische studie uit om de doeltreffendheid en veiligheid te testen bij de eerste 464 mensen wereldwijd.

Als Europees referentiecentrum voor draadloze pacing werd UZ Leuven als enige Belgische ziekenhuis geselecteerd om deel te nemen aan de studie.

Vorige week kreeg de eerste Belgische patiënt buiten studieverband het nieuwe type draadloze minipacemaker in Leuven. De patiënt stelt het goed.

Prof. dr. Christophe Garweg, cardioloog in UZ Leuven: “De nieuwe generatie draadloze pacemakers kunnen de conventionele pacemakers bijna volledig vervangen en in de toekomst de standaardbehandeling worden. Net zoals bij de eerste draadloze pacemakers verwachten we dat ook deze op termijn zullen worden terugbetaald.”

De geleidingsdraden van een conventionele pacemaker veroorzaken soms complicaties, zoals infecties. Daarom zijn internationale onderzoekers en bedrijven al enkele jaren bezig met de ontwikkeling van draadloze alternatieven, bestaande uit minipacemakers met een minibatterij die rechtstreeks in het hart worden geplaatst.

Als Europees referentiecentrum voor draadloze pacing is UZ Leuven nauw betrokken bij die innovaties. Het nieuwe type draadloze minipacemaker met tweekamerstimulatie werd ontwikkeld door de firma Abbott, die ook de klinische studie sponsorde.