• 20/07/2012

Nieuwe generatie elastische elektriciteitskabels (+video)

Elastische kabel is bestemd voor de nieuwe generaties van elektronisch textiel, boordelektronica en robots.

Trefwoorden: #asahi, #elastische kabel, #roboden

Lees verder

Techniek

( Foto: Ubergizmo )

ENGINEERINGNET -- Asahi Kasei Fibers, fabrikant van elasthaanvezels, ontwikkelde een rekbare elektriciteitskabel. Door zijn elastische basis en een kern van elasthaan kan die zich omkeerbaar vervormen en signalen overbrengen tegen hoge snelheid (nuttig voor o.a. videobeelden).

Een dergelijke kabel is bestemd voor de nieuwe generaties van elektronisch textiel, boordelektronica en robots.

De kabel heeft een elasticiteit van minstens 10% en een transmissieverlies van maximum 10 dB/m in een ontspannen toestand bij 250 MHz. Het is de bedoeling hem op termijn de elasticiteit van de menselijke huid te geven, namelijk 150%.

Het principe is eigenlijk eenvoudig: een elektrische draad spiraalsgewijs opgerold rondom een elastische draad.

Tot nu toe moet de lengte van elektrische draden die een robot besturen gelijk zijn aan of langer zijn dan de maximumlengte tijdens de werking, rekening houdend met de bochten en ellebogen aan de scharnieren. Ze kunnen geklemd raken, worden losgerukt, over de grond slepen enz.

In het geval van draagbare elektronica, wanneer de bekabeling onvoldoende elastisch is, moeten de kleren ruim zitten, zijn ze niet comfortabel en sluit de apparatuur niet goed bij het lichaam aan.

Het was dus interessant een kabel te ontwikkelen die kan rekken en vlot de bewegingen van de drager of de robot kan volgen en tegelijk signalen kan blijven uitzenden.


(KV)

Video: