• 24/10/2012
  • |     BB

GoalRef en Hawk-Eye allebei goedgekeurd door FIFA

De eerste twee aanbieders van doellijntechnologie hebben alvast een officiële licentie op zak van FIFA. Dat betekent dat ze hun systemen vanaf nu wereldwijd mogen aanbieden.

Trefwoorden: #EMPA, #FIFA, #Goalref, #Hawk-Eye, #WFSGI

Lees verder

Techniek

( Foto: Select, 'iBall' )

ENGINEERINGNET -- Na de historische beslissing van FIFA om doellijntechnologie toe te laten, krijgen nu zowel GoalRef als Hawk-Eye de toelating van FIFA om hun 'doellijnsystemen' wereldwijd te installeren.

Goalref is ontwikkeld door het vermaarde Duitse Fraunhofer-instituut, en wordt aangeboden door de Deense voetballenproducent Select die bij ons gekend is met zijn Derbystar-voetballen.

René Dünkler, die bij Fraunhofer IIS in Erlangen de technologie mee ontwikkelde en straks ook verantwoordelijk is voor het vermarkten ervan: «De GoalRef-technologie - de 'iBall' - heeft een en ander gemeen met de anti-diefstalpoortjes die vaker gebruikt worden in winkels. Als je met een artikel, waarvan de tag niet gedesactiveerd is, door het magnetische veld tussen die poortjes loopt, weerklinkt er een signaal."

"Voor het voetbal zijn die poortjes vervangen door een tiental antennes op de doellat. Ook onder de grond, onder de doellijn, loopt er een kabel. Samen creëren ze een zwak magnetisch veld."

Hawk-Eye Het werd in 2001 ontwikkeld door Roke Manor Research Limited en ondergebracht in Hawk-Eye Innovations Ltd dat sinds maart 2011 een deel is van Sony. Dit systeem is vergelijkbaar met het systeem dat al in het toptennis gebruikt wordt en werkt met minimaal 6 camera's die een virtueel 3D-beeld creëren.

FIFA heeft van het begin aangegeven dat het zich niet tot één type technologie te willen beperken, maar uiteindelijk overleefden slechts twee technologieën de strenge selectieprocedure die de Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology (EMPA) aan de kandidaten oplegde. Aanvankelijk waren er acht verschillende systemen in de running.

Er komt ook een 'definitieve installatietest', uitgevoerd door een onafhankelijk certificatie-instituut: dat gaat voor elk in een stadion geplaatst systeem na of alles naar behoren werkt en kent bij positief resultaat het kwaliteitsmerk 'FIFA QUALITY PRO' toe.

FIFA op zijn website: 'De uitdaging zit vooral in de nazorg van de geplaatste systemen. Daarom moet elke aanbieder er zich toe verbinden elk geïnstalleerd systeem regelmatig te onderhouden'.


LEES INTERVIEWS MET DE ONTWIKKELAARS
Kiezen voor GoalRef- of Hawk-Eye-technologie? – artikel uit Engineeringnet Magazine