• 16/01/2013
  • |     BB

Vlaamse windassociatie roept op tot versnelde investeringen

Vergeleken met 2011 zijn er het voorbije jaar minder windturbines in Vlaanderen bijgekomen. 'Te weinig', stelt Vlaamse WindEnergie Associatie, 'er moet elk jaar minstens 130MW bijkomen'.

Trefwoorden: #aspiravi, #DeWind, #electrabel, #enercon, #General Electric, #Repower, #Turbowinds, #Vestas, #Vlaamse WindEnergie Associatie, #vwea

Lees verder

ee_art

( Foto: Repower )

ENGINEERINGNET.BE -- In 2012 groeide windenergie op land in Vlaanderen met 37 windturbines, goed voor een bijkomend vermogen van 78MW. Op zee kwamen er 30 windturbines van 6,15MW bij.

'Dat is niet voldoende', stelt de Vlaamse WindEnergie Associatie, 'om de sectordoelstellingen in 2020 te realiseren – oftewel tegen dan 1500MW aan windenergie geïnstalleerd te hebben - moet er de komende 7 jaar minstens 130MW per jaar bijgeplaatst worden. Het is aan de beleidsverantwoordelijken om deze belangrijke uitdaging op te nemen'.

Uit een studie van het onderzoeksinstituut VITO (zie link onderaan) blijkt immers, aldus de vereniging, dat de economische baten van investeren in windenergie legio zijn.

Ter illustratie citeert VWEA enkele cijfers: 'In 2012 was de sector van de windenergie reeds goed voor investeringen van 125 miljoen euro en een tewerkstelling van zowat 6.250 mensen'.

Met die investeringen werden tot vandaag in totaal 228 windturbines geïnstalleerd, goed voor een vermogen van 420MW, voldoende om jaarlijks zowat 240.000 gezinnen van elektriciteit te voorzien. De cijfers zijn afkomstig van de VWEA-leden en geven een volledig beeld op de geïnstalleerde turbines in 2012.

'Een groeiende markt trekt ook nieuwe investeerders aan en zorgt voor bijkomende directe en indirecte tewerkstelling. De recente studie van Deloitte toonde aan dat het potentieel in België nog verder kan groeien als de lokale windenergiemarkt voldoende kansen krijgt', aldus de associatie.

'Maar', rispt VWEA op, 'dan is het noodzakelijk is dat de procedures vereenvoudigd worden en dat er geen bijkomende hindernissen in de regelgeving opduiken. Zo kan de uitwerking van de omgevingsvergunning een stap vooruit zijn. In Wallonië zorgde een gelijkaardige regelgeving de voorbije jaren voor een versnelling van de ontwikkeling van windenergie'.

Nog enkele interessante weetjes in de marge: onder de constructeurs is het Duitse Enercon een uitschieter (in de geest van de Duitse Energiewende?) Dat bedrijf mocht op zijn eentje 2/3 van alle Vlaamse windturbines bouwen.

Wel is het zo dat onderdelen van deze machines, zoals kabels voor de netaansluiting, transformatoren, funderingen en schakelmateriaal, in ons land worden gemaakt. Voor het onderhoud van de machines heeft Enercon in België een team van maar liefst 150 mensen op de been. Andere constructeurs zijn Vestas, Repower, Turbowinds, General Electric en DeWind.

Aspiravi is in Vlaanderen dan weer de grootste uitbater, met in totaal 79 windturbines, goed voor 128,96MW. Aspiravi is een onderneming in handen van een groep Vlaamse gemeenten.

Electrabel en haar samenwerkingsverbanden met andere gemeenten baten 46 windturbines uit, of 83,16MW. Electrawinds sluit de rij van top drie met een geïnstalleerd vermogen van 63,5MW.


LEES OOK
Het Vito-rapport: 'Transitie naar 100% hernieuwbare energie kost 400 miljard' – artikel

ACHTERGROND
De Vlaamse WindEnergie Associatie verenigt de actoren in de windenergiesector (studiebureaus, projectontwikkelaars, windparkuitbaters en toeleveringsindustrie) en is het aanspreekpunt voor de overheid en bedrijven met interesse in windenergie. VWEA is een onderdeel van de koepelorganisatie ODE (Organisatie Duurzame Energie).