• 20/06/2013

4 op 5 bedrijven slachtoffer van mobiel beveiligingsincident

Internationaal onderzoek toont aan dat nonchalante medewerkers, door mobiele beveiligingsincidenten, een groter security risico vormen dan cybercriminelen.

Trefwoorden: #beveiliging, #Bring Your Own Device, #BYOD, #mobiele beveiliging

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia, e-mailen met Ipad )

ENGINEERINGNET -- Uit het internationale onderzoek 'The Impact of Mobile Devices on Information Security', uitgevoerd in opdracht van beveiligingsspecialist Check Point Software Technologies blijkt dat bijna 4 op 5 bedrijven heeft afgelopen jaar een beveiligingsincident via mobiele toestellen gehad.

De kosten verbonden aan de incidenten zijn immens. In zeker 42 procent van de gevallen gaat het om meer dan 75.000 euro. Voor 16 procent liepen de kosten op tot meer dan 370.000 euro.

Mobiele apparaten, van smartphones tot en met tablets, blijven IT-teams die begaan zijn met de beveiliging van bedrijfssystemen en -gegevens, grijze haren bezorgen.

Gevoelige bedrijfsinformatie kan immers eenvoudig verstuurd of gelekt worden of zelfs kwijtgespeeld worden. En de recente BYOD-trend (Bring Your Own Device, waarbij werknemers hun eigen privé-toestel gebruiken) in het bedrijfsleven zorgt ervoor dat dit steeds vaker gebeurt.

Steeds meer bedrijfsinformatie, waaronder gevoelige klantinformatie, wordt opgeslagen op persoonlijke, mobiele apparaten die over het algemeen niet door de IT-afdeling worden beheerd.

Het rapport op basis van onderzoek bij een 800-tal IT-professionals, geeft een reeks indrukwekkende cijfers over mobiele beveiligingsincidenten.

Dit zijn hun belangrijkste bevindingen:

  1. Enorme toename in aantal persoonlijke mobiele apparaten dat inlogt op het bedrijfsnetwerk.
  2. Van de bedrijven die persoonlijke mobiele apparaten toelaten op het netwerk, geeft 96 procent aan dat het aantal persoonlijke mobiele apparaten in hun bedrijf groeit. Zeker 45 procent zegt meer dan vijf keer zo veel persoonlijke mobiele apparaten in het bedrijf te hebben als twee jaar geleden.
  3. Mobiele beveiligingsincidenten zijn aan orde van de dag en erg kostbaar voor grote en kleine bedrijven. Meer dan de helft (52 procent) van de grote bedrijven geeft toe dat mobiele beveiligingsincidenten hen het afgelopen jaar meer dan 370.000 euro (500.000 USD) hebben gekost. Zelfs bij 45 procent van KMO-bedrijven (< 1.000 personeelsleden) stegen de kosten voor mobiele beveiligingsincidenten het afgelopen jaar boven de 75.000 euro (100.000 USD).
  4. Android: mobiele platform met het slechtste veiligheidsimago. Volgens 49 procent van de bedrijven biedt Android de grootste veiligheidsrisico’s (vorig jaar was dat percentage 30 procent), vergeleken met Apple, Windows Mobile en BlackBerry.
  5. Bedrijfsinforrmatie op mobiele apparaten wordt niet beheerd. Ondanks allerlei kostbare incidenten, beheert 63 procent van de bedrijven de informatie op persoonlijke apparaten van het personeel niet. 93 procent heeft serieuze problemen met het invoeren van BYOD-beleid.
  6. Steeds meer mobiele apparaten bevatten gevoelige klantinformatie.

Meer dan de helft (53 procent) van de onderzochte bedrijven geeft aan dat er gevoelige klantinformatie op mobiele apparaten staat. Vorige jaar was dat percentage 47 procent.


(GL)