• 04/07/2013

6 onderzoeksprojecten willen efficiëntie netwerken verbeteren

Het dataverbruik kende de laatste jaren zo'n explosieve groei, dat er nood is aan snellere en efficiëntere netwerken.

Trefwoorden: #1 gigabit per seconde, #dataverkeer, #infrastructuur, #internet, #netwerk, #ZDNet

Lees verder

Nieuws

( Foto: IBM )

ENGINEERINGNET -- Vandaag genereren we allemaal samen wereldwijd 1.700 miljard bytes aan data per minuut. Het verbruik is tussen begin 2012 en begin 2013 verdubbeld en er wordt verwacht dat het tegen 2018 zal vertwaalfvoudigen.

Het dataverbruik groeit sneller dan de capaciteit van onze netwerken. Daarom hebben de Europese Commissie en Japan de handen in elkaar geslagen om een zestal projecten op poten te zetten, die zich richten op de verschillende uitdagingen die dit met zich meebrengt.

"Ons toekomstig internet mag geen grenzen kennen, zeker geen grenzen die ontstaan omdat we niet voldoende voorbereid waren op de datarevolutie," zegt Europees Commissaris Neelie Kroes in een persbericht.

Eén van de initiatieven, project Strauss, richt zich erop om netwerken te bouwen die snelheden tot 100 Gbps aankunnen. Dat is zo’n 5.000 keer sneller dan de huidige gemiddelde breedbandsnelheid in Europa, die momenteel 19,7 Mbps bedraagt.

De overige projecten richten zich op netwerkcapaciteit, cyberveiligheid, energie-efficiëntie, high density dataverkeer en het ontwikkelen van een gemeenschappelijk framework voor experimenteel onderzoek naar nieuwe netwerktechnologieën.

Europa pompt in totaal zo’n 18 miljoen euro in de projecten.


(Bron: ZDNet, Dries Cludts)