• 15/10/2013

Van Oord en BAM krijgen order van 340 miljoen euro

Beide bedrijven hebben een consortium gevormd voor het ontwerp en de bouw van fase 2A van de nieuwe containerterminal voor APM Terminals in Moín, gelegen in Costa Rica.

Lees verder

Nieuws

( Foto: Van Oord )

ENGINEERINGNET.NL -- De totale contractwaarde van 340 miljoen euro wordt vrijwel gelijkelijk verdeeld tussen Van Oord en BAM International.

Het consortium zal dit project in ongeveer drie jaar voltooien, dat bijdraagt aan de aanleg van de nieuwe terminal en de vaarweg.

Van Oord gaat een 1,5 kilometer lange golfbreker van rotsblokken bouwen, waarvoor 40 hectare landaanwinning nodig is, als mede grondverdichting van dit terrein en het uitbaggeren van het toegangskanaal en de zwaaikom. Hiervoor gaat het bedrijf een sleephopperzuiger, een cutterzuiger en materieel voor het installeren van steen inzetten.

BAM International verzorgt de bouw van de 650 meter lange kademuur, evenals de terreinverharding, bijbehorende gebouwen en alle nutsvoorzieningen. APM Terminals sloot in 2011 een 33-jarige concessieovereenkomst met de overheid van Costa Rica, ter waarde van 992 miljoen dollar.

De overeenkomst omvat ontwerp, financiering, bouw, exploitatie en onderhoud van de nieuwe Moín Container Terminal aan de Caribische kust. Het huidige havencomplex van Puerto Limon in Moín handelt 80% van de handelsstromen in Costa Rica af.

APMT ontwikkelt een duurzame containerterminal van wereldklasse ter modernisering van het havencomplex om Costa Rica te helpen de economische ambities te realiseren. De nieuwe terminal zal de logistieke kosten verlagen door de hogere operationele efficiëntie.

Het materieel voor de overslag van de containers is milieuvriendelijk, waarbij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van energie-efficiëntie worden toegepast om emissies te verlagen.


(Lydia Heida)