• 24/12/2013

Kemira verkoopt mierenzuurproductie voor 140 miljoen aan Gentse Taminco

Belgische alkylamineproducent Taminco betreedt nieuwe 'solide' nichemarkt voor speciale chemicaliën door overname mierenzuurplant van Finse Kemira.

Trefwoorden: #alkylamine, #economie, #kemira, #mierenzuur, #overname, #taminco

Lees verder

Nieuws

( Foto: Kemira )

ENGINEERINGNET.BE – Kemira, een internationaal chemisch bedrijf dat vooral actief is in waterintensieve industrieën, verkoopt zijn plant voor productie en alle daaraan gerelateerde activiteiten in Finland aan het BelgischeTaminco voor omgerekend 140 miljoen euro.

Voor Taminco houdt dat in dat het een nieuw, sterk gespecialiseerde markt betreedt. Het bedrijf is 's werelds grootste producent van alkylamines en derivaten, maar liet eerder al weten interesse te hebben om te investeren in 'nichebedrijven met sterke vooruitzichten op aantrekkelijke eindmarkten'.

In het geval met mierenzuur gaat het dan om eindmarkten gedreven door mondiale 'megatrends' zoals diervoeding, waterzuivering en energie.

"Een solide business", zo omschrijft Kemira's CEO Wolfgang Buchele de markt, "maar we willen een puur op water gericht chemisch bedrijf worden."

De Kemira-activiteiten zijn goed voor EBITDA (operationele kasstroom) van circa 23 miljoen dollar, een productie-installatie voor mierenzuur en derivaten in het Finse Oulu en ongeveer 160 werknemers in Finland, Nederland, Duitsland, China, de VS en Brazilië.

De transactie zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2014 worden afgesloten.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Kemira produceert chemische stoffen die de efficiëntie van het water, de energie en de grondstoffen van haar klanten verbeteren. In 2012 behaalde het bedrijf een jaaromzet van 2,2 miljard euro en had het ongeveer 4.900 medewerkers in dienst.

Taminco heeft op dit moment ongeveer 850 mensen in dienst en is met zeven productiefaciliteiten in de VS, Europa en Azië actief in 19 landen.