Nieuwe bloedtest spoort risico op plots hartfalen op

De UAntwerpen, het UZA en Multiplicom ontwikkelden samen een bloedtest om het genetisch risico van plotse hartdood te bepalen.

Trefwoorden: #hartfalen bloedtest, #hartfalen genetische aanleg, #hartritmestoornis bloedtest, #hartritmestoornis genetische aanleg

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE – UAntwerpen, UZA en Multiplicom ontwikkelden samen een bloedtest om het genetisch risico van “plotse hartdood” te bepalen.

Deze test, PED MASTR genaamd, is al in gebruik in het centrum medische genetica van UZA/UAntwerpen en zal vanaf september 2014 wereldwijd gelanceerd worden.

Vooral jonge, ogenschijnlijk gezonde mensen worden getroffen door een plotse hartdood. Recent kwam het nog in de aandacht toen een 28 jarige loper net voor de finish van de 20 km van Brussel overleed aan een hartstilstand.

Plotse hartdood kan aldus het UZA één op de duizend personen treffen. Met de nieuwe bloedtest maakt het zich sterk deze cijfers te kunnen terug dringen.

Deze sterfgevallen zijn gelinkt aan hartritme stoornissen die helaas moeilijk op te sporen zijn. Genetische aanleg speelt hierin een belangrijke rol. Familieleden van getroffen personen hebben namelijk 50% kans om dezelfde genetische aanleg die leidt tot een hartafwijking te erven.

Een vroege opsporing van erfelijke hartziekten in risicofamilies kan leiden tot preventieve maatregelen en risico's terugdringen. Door de ontwikkeling van de PED MASTR is het mogelijk om eenvoudig en snel alle mutaties in het grote aantal genen betrokken bij plotse hartdood te analyseren.

“Deze nieuwe testkit, die gebruik maakt van onze MASTR technologie, bevat 51 genen. Daardoor stelt het artsen in staat om alle genetische mutaties in één keer te identificeren en deze informatie te gebruiken om een gepaste behandeling op te stellen.

Dit was een uniek project waarbij clinici, genetici en diagnostische ontwikkelaars samenwerkten om de samenleving een product te bieden dat jonge levens zal redden", vertelt dr. Dirk Pollet, CEO van Multiplicom.

Volgens prof. Bart Loeys, prof. Christiaan Vrints, en dr. Johan Saenen, allen UZA/UAntwerpen, versnelt de nieuwe test de diagnostiek bij patiënten of familieleden die met plotse hartdood te maken krijgen.

“Deze test vult onze huidige klinische hart- en genetische expertise goed aan en biedt de optie om voor presymptomatische individuen die een mutatie hebben preventieve maatregelen te treffen die plotse hartdood kunnen voorkomen."


ACHTERGROND
Multiplicom is een specialist in de ontwikkeling, productie en commercialisering van innovatieve moleculaire testen.