Lancering innovatief platform duurzame verhoging aardappelproductie

Onlangs ging het iPot project van start. Met dit project wil de Belgische aardappelhandel en -verwerking inzetten op een duurzame verhoging van onze Belgische aardappelproductie.

Trefwoorden: #aardappelproductie, #Belgapom, #CRA-W, #drone, #geo-informatie, #RPAS, #ULg, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - In het kader van het iPot project zullen onderzoekers uit Vlaanderen en Wallonië (VITO, CRA-W en ULg) samen met de aardappelhandel en -verwerking (Belgapom), een webgebaseerd geo-informatieplatform opzetten.

Alle beschikbare gegevens m.b.t. de aardappelteelt zullen in dit platform samengebracht worden, zowel data verzameld door grondwaarnemingen, observaties vanuit de lucht (m.b.v. drones) als observaties vanuit de ruimte (m.b.v. satellieten). Het gebruik van deze objectieve geo-informatie moet op termijn de sector toelaten de aardappelproductie op een duurzame manier te verhogen.

Door satellietbeelden, luchtbeelden, weerstationsgegevens, gewasgroeimodellen,… te combinere, kan de groei en ontwikkeling van de aardappelen in het hele productiegebied op een efficiënte manier opgevolgd worden.

Met de aangeleverde informatie zou het voor de sector mogelijk moeten zijn om sneller en efficiënter in te grijpen in geval van problemen op het veld.

Het iPot-platform werd niet enkel ontwikkeld voor de sector, maar ook aardappelhandelaars, –verwerkers alsook aardappelproefcentra in Vlaanderen en Wallonië (PCA, Inagro, FIWAP, CARAH) delen hun kennis. Hierdoor kunnen de onderzoekers de monitoringsystemen op punt stellen en telkens verbeteren.

iPot is een demonstratieproject dat over een periode van 3 jaar loopt.


ACHTERGROND
Dit iPot project wordt gegefinancierd door het Stereo-III onderzoeksprogramma van BELSPO.