UHasselt stapt in internationale onderzoekprojecten progressieve MS

De Universiteit Hasselt stapt mee in wereldwijde onderzoeksprojecten rond progressieve multiple sclerose.

Trefwoorden: #MS, #Multiple sclerose, #onderzoek, #progressieve multiple sclerose, #UHasselt, #Universiteit Hasselt

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - De International Progressive MS Alliance is een consortium van Amerikaanse, Canadese, Britse, Deense, Italiaanse en Spaanse MS Liga’s.

Het consortium gaat verspreid over de volgende vijf jaar, 22 miljoen euro vrijmaken voor onderzoek naar deze aandoening. In deze eerste fase gaat het om 75.000 euro per opstartend project.

De UHasselt is de enige Belgische universiteit waarvan een onderzoeksvoorstel werd goedgekeurd voor financiering.

“Er bestaan momenteel geen effectieve behandelingen voor progressieve MS. Het uiteindelijke doel is dan ook om de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en revalidatiestrategieën te versnellen. Al deze projecten zijn een eerste stap in dat verband”, zegt prof. dr. Peter Feys van het Biomedisch Instituut (BIOMED) van de UHasselt. MS-onderzoek is een van de speerpunten van BIOMED.

MS is een ongeneeslijke chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. In België leven er zo’n 11.000 personen met MS, of 1 op 1.000 Belgen. Bij relapsing-remitting MS, de meest voorkomende vorm van MS, wisselen opflakkeringen en perioden van herstel waarin klachten verminderen of verdwijnen, elkaar af.

Bij progressieve MS verergeren de symptomen geleidelijk aan, zonder ooit te verbeteren. De International Progressive MS Alliance richt zich expliciet op de progressieve ziektevorm van MS, waarvoor momenteel geen effectieve medicatie bestaat.

De International Progressive MS Alliance stelt nu een financiering ter beschikking voor onderzoek naar progressieve MS, met het oog op het beter begrijpen van het ziektemechanisme, het toepassen van nieuwe geneesmiddelen en ontwikkelen van effectieve revalidatiestrategieën.

Prof. dr. Feys. “Onderzoekers krijgen door deze samenwerking immers toegang tot een groot internationaal netwerk, waarbij ze met de beste mensen uit het veld complementair kunnen samenwerken aan de behandeling van progressieve MS. Bij onderzoeksprogramma’s op nationaal niveau is dat niet het geval.”

De UHasselt is betrokken bij twee van de 22 goedgekeurde onderzoeksvoorstellen. Het eerste project (45.000 euro) richt zich op het delen van onderzoeksdata én op wereldwijde samenwerking tussen onderzoekers en therapeuten rond gezamenlijke gegevensverzameling.

Het tweede onderzoeksproject bouwt voort op eerder onderzoek, dat aantoonde dat oogbewegingen bij MS-patiënten soms onnauwkeurig zijn en leiden tot grotere armbewegingen en slechtere coördinatie.

Professor Feys: “Met dit onderzoek gaan we, samen met Amerikaanse en Britse onderzoekers, na of training via apps op tablet of tv-schermen kan leiden tot meer nauwkeurige oogbewegingen en dus tot een betere armbeweging, coördinatie en een beter evenwicht.”