Samenwerking Stedin en Liander op gebied van dataverkeer

Regionale netbeheerders Stedin en Liander gaan samenwerken op het gebied van dataverkeer. Beiden gaan samen een mobiel communicatienetwerk bouwen en beheren.

Trefwoorden: #Aliander, #CDMA, #CDMA-netwerk, #dataverkeer, #Eneco, #Liander, #slimme energienetten, #smartgrid, #Stedin

Lees verder

Techniek

( Foto: Liander )

ENGINEERINGNET.NL - Een belangrijke toepassing hiervan is het uitlezen van slimme meters. Het communicatienetwerk wordt ook gebruikt voor communicatie met andere (toekomstige) installaties in de energienetten.

Willem Jan Zwart, CIO van Stedin: “We brengen steeds meer intelligentie in onze energienetten aan. In deze ‘smart grids’ zitten sensoren waarmee energiestromen beter gevolgd en op afstand bestuurd kunnen worden. Daarbij is veilig en betrouwbaar dataverkeer van cruciaal belang.”

Alliander Telecom, waarvan Liander deel uitmaakt, verwierf in 2013 een CDMA-vergunning en een zenderpark, die beide in Utility Connect zijn ondergebracht. Door de samenwerking krijgen ze voor een lange periode de beschikking over een CDMA-netwerk.

Zo'n netwerk is vergelijkbaar met een UMTS- of GPRS-netwerk, maar zou een langere levensduur hebben. Dit is belangrijk omdat ook slimme meters en andere onderdelen in de energienetten een lange levensduur hebben.

Met het ondertekenen van een overeenkomst neemt Eneco Groep, het moederbedrijf van Stedin, een belang van ruim 40% in de onderneming Utility Connect.

Utility Connect krijgt een eigen vestiging in Houten onder leiding van huidig Alliander Telecom-directeur Arjan Olde Damink en Sandra Hartog als controller vanuit Stedin.

Utility Connect wordt ondersteund op het gebied van aanleg en operationeel beheer door Telecom- en ICT dienstverlener KPN.