3DPbrussels 2015 wordt eerste Belgische 3D printing-beurs

Vanaf 2015 heeft België zijn eigen vakbeurs over 3D printing. "Dat bevestigt ons land als een van de technologische koplopers wereldwijd" Concurrentie voor bestaande Rapidpro in Veldhoven.

Trefwoorden: #3DPbrussels, #3d print, #additive manufacturing, #layerwise, #Materialise, #melotte, #picanol, #rapidpro, #sirris

Lees verder

Techniek

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE - Over een jaar, op 18 en 19 oktober 2015, heeft in het Brusselse Tour&Taxis de allereerste Belgische beurs rond 3D printing plaats: 3DPbrussels.

De beurs is een initiatief van vier vennoten: Jean Louis Potten en Steve Dewindt van Techswap3D, een Vilvoordse groothandel in 3D-printers, en de twee marketeers Bert Schaepherders en Natacha Ciezkowski.

Events over 3D-printing zijn schering en inslag. Maar vakbeurzen over de jonge technologie zijn voorbehouden aan wereldsteden zoals Londen, Parijs, New York en Shangai, stellen de vier: "In oktober 2015 komt daar dus ook Brussel bij, een logische keuze aangezien ons land een bijzonder belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van 3D printing."

Dat hebben we te danken aan pioniers zoals Materialise (sinds kort beursgenoteerd), Melotte (van Picanol) en Layerwise (recent in Amerikaanse handen gekomen), maar ook aan het technologische centrum Sirris, dat in Charleroi over één van de grootste machineparken voor additieve fabricage van Europa beschikt.

Wel bestaat er al een gespecialiseerde vakbeurs in Nederland voor professionelen, die net over de grens in Veldhoven plaatsvindt en die telkens op heel wat interesse vanuit Vlaanderen kan rekenen.

In 2015 richt het Nederlandse Mikrocentrum er zelfs twee afzonderlijke 3d print vakbeurzen in: RapidPro Industrial en RapidPro Home Professional, beide van 3 tot 5 maart.

3DPbrussels van zijn kant gaat zich in één event zowel op professionals als consumenten richten, op 'additive manufacturing' én '3D-printing' dus.

Er zullen lezingen en workshops zijn, naast speciale aandacht voor starters, kunstenaars en het onderwijs.

En voor een speciale project, e-Nabling The Future. Dat is een wereldwijd netwerk van gepassioneerde vrijwilligers die robothand protheses 3Dprinten om kinderen met een beperking gratis te helpen.


Belangstellenden in België en Nederland worden verwend: zij kunnen volgend jaar terecht op 3DPbrussels op 18 en 19 oktober 2015 in het Brusselse Tour&Taxis, én op RapidPro Industrial en Home Professional, van 3 tot 5 maart 2015 in Veldhoven.