Accenture: ook in chemische industrie moet e-commerce personaliseren

Bureau voor marktonderzoek Accenture: "Er is dringende nood aan digitale transformatie in chemische sector. E-commerce in B2B moet voorbeeld B2C volgen: personaliseren"

Trefwoorden: #accenture, #chemie, #chemische industrie, #e-commerce, #ict

Lees verder

Techniek

( Foto: Monitran )

ENGINEERINGNET – Solvay-topman Jean-Pierre Clamadieu, de nieuwe voorzitter van de Europese chemiefederatie Cefic, heeft zijn intrede niet gemist. Volgens hem is niet meer of minder dan de 'noodtoestand afgekondigd in de chemische industrie in Europa'.

Dat slaat in zijn visie ongetwijfeld op issues zoals de te dure energieprijs in Europa, het structurele tekort aan technisch talent en het onstabiele investeringsklimaat, maar volgens het onderzoeksbureau Accenture is er structureel meer aan de hand.

Uit de studie 'The Chemicals Industry - Getting Ready for Next-Generation B2B' blijkt namelijk dat de chemische industrie nog veel werk wacht op het vlak van de digitale (r)evolutie. Feit is dat de volgende generatie werknemers bevolkt zal worden door 'digital natives'. En die verwachten dat de werkgever zijn wereld begrijpt.

Wel zijn de chemische bedrijven zich bewust van de uitdaging, stelt Accenture: '94% van de chemische bedrijven voorziet de komende drie jaar investeringen om hun digitale positie te versterken, en 58% meent zo een stap voor te kunnen blijven op de concurrentie'.

In de praktijk schort er wat aan de huidige digitale benadering van de chemische bedrijven. Zo gaat in de chemische wereld 70% van de contacten die medewerkers hebben met andere bedrijven over productinformatie en vergelijkingen. Slechts 30% van de contacten met (potentiële) klanten gaan over de effectieve aankoop, of vanuit het standpunt van het bedrijf: het verkoopproces.

En laat het oude model nu hoofdzakelijk geïnvesteerd hebben op digitale begeleiding van het aankoopproces via B2B e-commerce, waarbij de 70% 'productinformatie & vergelijkingen' veel te weinig aandacht krijgt.

'Chemische bedrijven zullen moeten investeren in een meer gedifferentieerde en gepersonaliseerde klantenbenadering', stelt het bureau, 'naar het voorbeeld van de shift die in de B2C-wereld al heeft plaatsgevonden'.

Bijvoorbeeld door klanten met behulp van digitale technologieën al in een vroeg stadium te binden, en analytische online tools te ontwikkelen die klanten kunnen herkennen om content op een gepersonaliseerde wijze aan te bieden.

Nochtans is e-commerce in de business-to-business omgeving geen kleine markt: volgens analisten zou bijvoorbeeld in de VS de e-commerce in de B2B-sfeer al tweemaal méér omzet genereren dan B2C. Vandaag staat de omzetteller er zelfs al op 560 miljard dollar per jaar.