Ontwikkeling innovatief agropark in China

Wageningen Agricultural Research Instituut Alterra en Grontmij gaan dit park ontwikkelen, gelegen in Shenxian County in de provincie Shandong, China.

Trefwoorden: #agropark, #Alterra, #China, #Grontmij, #Shenxian County, #Wageningen Agricultural Research Instituut

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia, provincie Shandong )

ENGINEERINGNET.NL - Alterra en Grontmij presenteerden onlangs een conceptmasterplan voor de ontwikkeling van dit agropark.

De opdracht voor het project werd gegeven door de Dangdai Agricultural Development Cooperation Ltd, een dochteronderneming van een ontwikkelgroep voor onroerend goed in China. Deze groep is een samenwerkingsverband tussen overheid, kennisinstellingen en private partijen.

Het doel van de ontwikkelgroep is om een internationaal geavanceerd, efficiënt, milieuvriendelijk en duurzaam centrum voor moderne landbouw te bouwen met een voorbeeldfunctie voor de regio, voor China en zelfs voor de hele wereld.

Zolang steden blijven groeien zal ook de noodzaak voor een hogere productie van veilig en gezond voedsel toenemen. Daarom moet het centrum een voorbeeld zijn voor de integratie van moderne agrarische hulpbronnen en stadsplanning.

De totale oppervlakte van het te ontwikkelen agropark is 465 hectare. Het park is onderdeel van een ontwikkelgebied van 1.000 hectare, waarvan onder andere de bouw van een ecocity deel uitmaakt.

Het masterplan werd op 15 en 16 oktober in Liaocheng, Shenxian County gepresenteerd tijdens een ontmoeting tussen Chinese en Nederlandse partners. De totale kosten voor de ontwikkeling van het gebied worden geschat op 1,5 miljard euro.

Grontmij ontwierp de infrastructuur voor het project. Daarbij lag de focus op de integratie van water- en energiesystemen en op de integratie van deze systemen in het ontwerp voor het gehele gebied.

Het maken van een detailontwerp voor een demonstratiegebied van 25 hectare was ook deel van de opdracht. Dit detailontwerp is samen met een Nederlandse bouwer van kassen gemaakt.

Alterra biedt de wetenschappelijke landbouwkennis die nodig is om de optimale omstandigheden voor voedselproductie te bepalen.