Nieuwe mogelijkheden in telecontroletechniek

Zowel in de water-, stroom als gasvoorziening neemt het belang van decentrale deelnemers en de complexiteit van besturingssystemen gestaag toe.

Trefwoorden: #gateway, #telecontroletechniek, #Wago, #Wago I/O-system

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Veelgevraagd hier zijn intelligente, flexibele telecontrole-oplossingen. Met de nieuwe compacte telecontrole-gateways van WAGO kan men tot 64 substations in een open structuur aan het besturingsniveau koppelen. Hiermee kunnen gebruikers een flexibele, transparante en kostengunstige oplossing realiseren.

De dynamische uitbreiding van hernieuwbare energieën heeft ertoe geleid dat het aantal aan decentrale energie-opwekkers fors is gestegen. De trend verschuift vandaag van energienetten met centrale energie-opwekking naar netten met talrijke heterogene installaties zoals warmtekrachtkoppelingen, zonne- of windparken alsook biogas- of waterkrachtcentrales.

Deze nieuwe uitdagingen vereisen moderne, intelligente energienetten ter sturing, belastingsverdeling en opwekking van elektrische energie - zogenaamde «smart grids». Gelijkaardige ontwikkelingen zijn ook merkbaar in andere bereiken van de telecontroletechniek zoals bijvoorbeeld bij de gasdistributie, watervoorziening en afvalwaterafvoer.

Vaak ontstaat zo een onoverzichtelijk net met divergente interfaces van verschillende fabrikanten en een veelvoud aan gesloten fabrikantgebonden systemen - voor de klant niet meer dan een black box. Gebruikers zijn daardoor gedwongen, bij iedere systeemaanpassing, programmatie of parametrering met de fabrikant van de telecontrole-oplossing rekening te houden.

Dit leidt tot weinig flexibele structuren en extra servicekosten. Tot dusverre moeten gebruikers in de regel bij de communicatie van het veld- naar het besturingsniveau steeds op producten van de fabrikant van de telecontroletechniek teruggrijpen. Er staan hen daardoor weinig mogelijkheden ter beschikking om naar goedkopere productalternatieven uit te kijken.

Deze voor de klant en de markt onvriendelijke situatie zou thans met de nieuwe telecontrole-gateways (WTG) van WAGO kunnen veranderen.

Liberalisering van de markt
De WTG introduceert voor het eerst een open transmissieniveau tussen de deelnemers in het veld en het besturingsniveau. Hiervoor verbindt een industrie-PC met WAGO-telecontrole-software als communicatiegateway maximaal 64 telecontrole-substations (volgens IEC60870-5-101/104) met het besturingsniveau (volgens IEC 60870-5-104).

Voor de seriële communicatie in het veld kunnen maximaal twaalf RS232-modules aan de industrie-PC worden aangesloten. De WTG kan overal tot inzet komen, waar telecontrole-substations onafhankelijk van de fabrikant dienen te worden aangesloten of waar de beperking van de telecontroletechniek qua aantal mogelijke verbindingen dient te worden opgeheven.

De communicatie met het veldniveau is via permanente verbinding, inbelverbinding of transparante TCP/IP-verbinding (DSL of GPRS router) en naar het besturingsniveau via ETHERNET- of seriële communicatie mogelijk. De gegevens worden één op één betrouwbaar en veilig aan het besturingsniveau gecommuniceerd, zodat geen extra parametrering noodzakelijk is.

Ook een optionele redundante opbouw - via een TCP/IP-verbinding van twee IPC's met het telecontrole platform - is mogelijk. Dit zorgt voor verhoogde veiligheid bij kritische toepassingen zoals in de afvalwaterafvoer, waar een verontreiniging van het milieu ten allen tijde moet worden voorkomen. Evenzo laten zich twee besturingsplatformen aan één IPC aansluiten.

Schaalbaarheid en kostenefficiëntie
De WTG maakt het mogelijk om fabrikant- en bouwtechnisch-overkoepelend gegevens te verzamelen van alle telecontrole-substations en deze centraal door te sturen naar het besturingsniveau. Naast het bundelen van het dataverkeer ondersteunt de WTG tevens de coördinatie van inkomende en uitgaande analoge, GSM of ISDN-inbelverbindingen naar de substations.

Voor het bedrijf is geen speciale parametreersoftware noodzakelijk. Via het Web-Based-Management (WBM) kunnen gebruikers in het kader van hun licentie-overeenkomst zelfstandig deelnemers toevoegen en systeemaanpassingen uitvoeren. Dit vereenvoudigt de installatie van telecontrole-substations en verlaagt de kosten en moeite van een integratie.

Nodeloze kosten door externe dienstverleningen vallen weg. Door een verbeterde datatransparantie kunnen gebruikers mogelijke storingen aan toestellen in het veld nu al op het transmissieniveau traceren en vaak zelfstandig verhelpen.

De WAGO-telecontrole-gateway biedt hiermee in elk opzicht een kosteneffectieve telecontrole-oplossing die door besparingen bij de servicekosten, een aantrekkelijke aanschafprijs alsook een gebruikersspecifieke schaalbaarheid overtuigt.

Behalve de WTG-uitvoering met maximaal 64 substations is er een «light»-variant die op vier communicatielijnen met het veld is beperkt en met maximaal 16 telecontrole-substations communiceert.

Functioneel is de «WTG Light» niet beperkt. Deze afgeslankte uitvoering is vooral geschikt bij de decentrale inzet in de opwekking van regeneratieve energie zoals in zonne- of windparken en vormt op de markt van de telecontroletechniek een primeur met betrekking tot schaalbaarheid.

Modulariteit en flexibiliteit
De WTG is deel van het veldbusonafhankelijk WAGO-I/O-SYSTEM dat met zijn fijnmodulair design in bijzondere mate rekening houdt met de vereisten voor veldbussystemen in de energievoorziening en -verdeling, de water- en gasverzorging alsook de afvalwaterafvoer.

In het gamma van het WAGO-systeem zijn meer dan 400 busmodules beschikbaar voor het realiseren van de talrijke vereisten voor verschillende analoge en digitale in- en uitgangen - van zeer compacte 16-kanaalsmodules tot specifieke modules zoals de 3-fasen-vermogenmeetklem. Ook draadloze communicatie en oplossingen voor explosieve bereiken met intrinsiek veilige modules (ex-i- gecertificeerd) kunnen worden geïntegreerd.

Met het flexibele I/O-SYSTEM biedt WAGO componenten voor een optimale controle in energietransmissie- en distributienetten om de energieverzorging op basis van een efficiënt en betrouwbaar systeembedrijf te waarborgen. Het I/O-systeem spreekt namelijk de «taal» van de leveranciers: de IEC-protocollen 60870-5-10 en 104, alsook IEC 61850/61400.

Een configurator maakt het mogelijk, zonder lastige programmering IEC-meldingen te genereren. De WTG is zodoende zelfs in een gemengd netwerk een uniforme hardwarebasis voor de veilige datatransmissie en zorgt voor zekerheid bij de planning langs de zijde van de exploitant.

Verhoogd rendement
De WTG maakt een overkoepelende en fabrikantonafhankelijke aansluiting van maximaal 16, respectievelijk 64 telecontrole-substations aan het besturingsniveau mogelijk. Hiermee verhoogt het op unieke manier de beleidsruimte en de keuzevrijheid van de gebruikers. Dankzij de verbeterde transparantie kunnen deze technische storingen op het veldniveau zonder hulp van de fabrikant van het besturingsniveau verhelpen.

Bovendien kunnen exploitanten bij systeemuitbreidingen nu vrij en onafhankelijk van een fabrikant beslissen. Dit zorgt voor bezuinigingspotentieel en vereenvoudigt systeemmodificaties.

Als eenvoudig te handhaven telecontrole-interface voor betrouwbare datatransmissie, levert de WTG een efficiënte sturing van complexe systemen uit de telecontroletechniek en biedt exploitanten gelijktijdig een bijzonder economische oplossing.
Tekst: Kay Miller, WAGO / Foto’s: Wago

Voor meer informatie:
WAGO - Excelsiorlaan 11 - B-1930 Zaventem
T: +32 2 717 90 90
www.wago.be  -info-be@wago.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Wago


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.