Proviron blijft natuurlijk alternatief voor antibiotica doorontwikkelen

Scheikundige innovatie is niet voorbehouden aan grote chemiereuzen, stelt Belgische Proviron. "Wij zijn als KMO bijvoorbeeld al twee keer voor de Innovation Award van essenscia genomineerd"

Trefwoorden: #Airopack, #essenscia, #Eurogentec, #innovatie, #Innovation Award, #onderzoek, #Proviron, #Realco, #Recticel, #research, #Taminco

Lees verder

research

( Foto: Proviron, development manager Tina Rogge met team )

ENGINEERINGNET.BE – "Zeker in de chemie dichten we innovatie al te dikwijls toe aan grote scheikundige bedrijven", stelt het Belgische Proviron uit Hemiksem/Oostende.

"Maar dat hoeft niet zo te zijn. Zowel bij de vorige als de huidige editie van de Innovation Award van essenscia sleepten wij - als enige overigens - een nominatie in de wacht."

Proviron wil andere scheikundige KMO's een hart onder de riem steken om te innoveren: "Wij zijn met 280 personeelsleden zelf een middelgrote KMO in de chemie. We hebben uitgebreide en enthousiaste O&O-ploeg. Dat die niet stil zitten, bewijzen de talrijke nieuw gecreëerde producten en formules."

Het bedrijf stelde twee jaar geleden zijn kandidatuur met Provifeed Optigut, volgens development manager Tina Rogge "een behoorlijk revolutionair product dat het mogelijk maakt dat pluimvee, gekweekt voor vleesproductie, veel minder tot geen antibiotica meer moeten krijgen." Dat project is sindsdien naar verluidt alleen maar gegroeid en veelbelovender geworden.

Toegevoegd aan veevoeder zorgt het ingrediënt er voor dat de dieren niet alleen goed hun voedsel opnemen, het beschermt ze ook tegen allerlei ziektes.

Het product heeft immers antimicrobiële eigenschappen en – dat is het revolutionaire – het is een natuurlijk product, versterkt in zijn werking door ons chemisch proces.

Intussen is Provifeed tijdens wetenschappelijke veldproeven overal in Europa bij bijna één miljoen dieren getest.

Rogge: “Het product krijgt ondertussen vaste voet in de markt en alles wijst op een zeer voorspoedige toekomst. Bovendien is het drastisch reduceren van antibiotica bij slachtvee ook zeer welkom voor de gezondheid van de mens.”

Ondanks alle onheilsberichten over de toekomst van de chemie in België, bewijst de lijst met genomineerden voor de prijs dat onze bedrijven wel degelijk innovatief uit de hoek komen.

Naast Proviron zijn er zo Eurogentec uit Seraing met een technologie om DNA-plasmide voor vaccins goedkoper te produceren; Airopack uit Heist-op-den-Berg met een recycleerbaar plastic voor spuitbussen zonder gas; Realco uit Louvain-la-Neuve met een enzymatisch middel dat hardnekkige bacteriën in ziekenhuizen en restaurants vernietigt; Recticel uit Wetteren met ultralichte dashboards voor auto's; en Taminco uit Gent met een solvent, afbreekbaar in het milieu en veilig voor de gezondheid.


ACHTERGROND
Proviron is een wereldwijd actief privébedrijf met hoofdkantoor in België. De onderneming biedt fijnchemie-oplossingen aan voor toepassingen in onder meer kunststofadditieven (weekmakers), watergedragen systemen (monomeren en emulgatoren), veevoederadditieven, functionele vloeistoffen (zoals ijsbestrijding en farmaceutica) en bio-energie. Provirons business units focussen op toekomstige mega-uitdagingen zoals duurzaamheid, gezondheid en het milieu. De kmo heeft een jaarlijkse omzet van 190 miljoen euro en telt 280 medewerkers die 500 klanten in 100 landen bedienen.