Zelf 3D-printer bouwen met componenten van technisch leverancier igus

Eindelijk eens een 3D-printer die engineers zal aanspreken: technisch leverancier igus biedt alle componenten aan om zo'n machine zelf te bouwen. Inclusief twee types aangepaste filamenten.

Trefwoorden: #3d, #3d-print, #3d print, #filament, #igus, #kunststof, #lager, #techniek

Lees verder

Techniek

( Foto: igus )

ENGINEERINGNET – Dit jaar pakte de Duitse kunststofspecialist igus op de Hannover Messe al uit met een zelf te bouwen 3D-printer. Het bedrijf levert alle onderdelen, en bood toen ook een eerste, speciaal voor 3D-printen ontwikkeld type filament aan: de kunststof I170-PF.

Daar komt nu een tweede type grondstof bij, I180-PF, die naar verluidt nog makkelijker te bewerken en elastischer is, en bovendien speciaal geformuleerd werd om dankzij een minimale wrijving de slijtage zoveel mogelijk te beperken.

Productmanager Tom Krause: "Het filament is vanaf 1,75 of 3 millimeter doorsnede verkrijgbaar en wel 50 keer wrijvingsbestendiger dan gewone materialen die in 3D-printers worden gebruikt. Deze speciale materialen zijn het resultaat van jarenlang onderzoek in ons 1750m² grote testlaboratorium."

De technische fabrikant biedt bovendien ook alle onderdelen aan die je nodig hebt om een 3D-printer te assembleren. Zo is er bijvoorbeeld recentelijk nog een goedkoop en geheel uit kunststof vervaardigd lager uitgebracht.

Dit lager heeft de afmetingen van de zogenaamde compacte Japanse standaard, die intussen als gebruikelijk formaat voor lineaire geleidingen in 3D-printers is gaan gelden.

Naast de nodige bussen, spindels, assen, geleiders en lineaire glijlagers biedt de leverancier ook compacte kabelrupsen aan. De assen worden al met voorgemonteerde elektromotor geleverd in allerlei typen en kunnen onmiddellijk worden ingebouwd.

De bekabeling is dan weer in meer dan 180 verschillende variaties verkrijgbaar, om horizontaal, verticaal hangend of staand, cirkelvormig of zijdelings te monteren.

Je moet wel eigenhandig uitvlooien welke componenten je voor een 3D-printer nodig hebt: op de igus-site wordt nergens melding gemaakt van een bouwpakket. Maar dat mag voor inventieve en enthousiaste engineers geen bezwaar zijn om er mee aan de slag te gaan...