Beter bereikbaar Amsterdam door proef met slimme app

Vanaf nu kunnen weggebruikers in en rond Amsterdam gratis innovatieve apps downloaden voor het kiezen van de meest geschikte routes, om files te bestrijden.

Trefwoorden: #Amsterdam, #Amsterdam Mobiel, #Amsterdam Onderweg, #Beter bereikbaar Amsterdam, #Praktijkproef Amsterdam, #Rijkswaterstaat, #slimme app

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot YouTube - Rijkswaterstaat )

ENGINEERINGNET.NL - Weggebruikers hebben de keuze uit twee verschillende apps, die van Amsterdam Onderweg en die van Amsterdam Mobiel.

De apps maken deel uit van het project Praktijkproef Amsterdam. De Praktijkproef Amsterdam test op grote schaal innovatief gebruik van nieuwe technologieën om files te verminderen en bestaat naast het in car gedeelte ook uit een wegkant-spoor.

De apps helpen weggebruikers die voor hun woon-werk verkeer en zakelijk verkeer regelmatig in de regio Amsterdam zijn. Daarnaast zijn er ook apps voor weggebruikers die naar grote evenementen in de RAI, de Arena of de Ziggodome gaan.

De apps van Amsterdam Mobiel en van Amsterdam Onderweg maken gebruik van verschillende actuele en betrouwbare gegevens die relevant zijn voor de verkeersdrukte.

Daarbij gaat het in de eerste plaats om een betere uitwisseling van gegevens tussen de diensten van de apps en de verkeerscentrales van de wegbeheerders. Bovendien houden de apps bij het bepalen van de beste route rekening met verkeersverwachtingen.

Praktijkproef Amsterdam is een samenwerking van Rijkswaterstaat met de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de stadsregio Amsterdam. De proef maakt onderdeel uit van de aanpak van minister Schultz van Haegen om met de inzet van nieuwe technieken in de auto en langs de weg de doorstroming van het verkeer te bevorderen.

Bij de Praktijkproef Amsterdam werken de overheden nauw samen met het bedrijfsleven. In opdracht van de samenwerkende overheden voeren twee samenwerkingsverbanden van bedrijven de proef met de in car apps uit: Amsterdam Onderweg, een samenwerking van ARS TT&T en TNO en Amsterdam Mobiel, een samenwerking van Arcadis en VID. De proef duurt tot na de zomer van 2015.

De innovatieve inzet van apps is één van de twee onderdelen van Praktijkproef Amsterdam. In een ander onderdeel, het zogeheten wegkant-spoor, reageren verkeers- en doseerlichten bij opritten van de A10-West automatisch en in samenhang op voorspellingen van files.

De eerste fase van dit deel van de proef is inmiddels afgerond. Aan het vervolg wordt gewerkt.