Protix Biosystems wint Go Multinational van Schiphol

De insectenkweker krijgt nu een maand lang een kantoor en mediabudget in Chili, als eerste stap om het bedrijf in dit land uit te breiden.

Trefwoorden: #Go Multinational, #insecten, #insectenkweker, #kweekvis, #Protix Biosystems, #Schiphol

Lees verder

Nieuws

( Foto: Protix )

ENGINEERINGNET.NL - Protix kweekt onder meer insecten om te gebruiken als veevoer, terwijl nu nog een groot deel van de gevangen wilde vis wordt vermalen tot voer voor kweekvis.

Dit leidt tot overbevissing van onder meer de ansjovis in Peruaanse wateren. De insecten kunnen worden gekweekt op afgekeurd vlees, zodat het ook op die manier duurzaam is.

In Chili wil Protix zich gaan richten op het bevoorraden van zalmkwekerijen. Normaal verwerkt het bedrijf de insecten tot poeder. Om de insecten levend aan te leveren is aanvullend onderzoek nodig waar het gaat om transport en opslag.

Het doel is om in Chili zoveel mogelijk partners te vinden die de techniek van Protix willen overnemen, bijvoorbeeld in licentie, en in eigen fabrieken gaan investeren.

Er waren nog vier andere genomineerden voor de Go Multinational: Tony’s Chocolonely, Spectrum Design, architectuurbureau MLA+ en medische startup Tropicare.

De jury met onder anderen industrieel ontwerper Daan Roosegaarde, Steinar Henskes (van Sprout challenger Bird Control Group) en Mark de Lange (oprichter van brillenmerk Ace & Tate) bekroonde uiteindelijk Protix vanwege de schaalbaarheid en de sociale impact.