Nieuw centrum voor hartkatheterisatie in AZ Sint-Maarten

Het gloednieuwe ‘cathlab’ op campus Rooienberg van het Duffelse AZ Sint-Maarten opende zijn deuren al op 19 januari, maar werd pas onlangs officieel ingehuldigd.

Trefwoorden: #AZ Sint-Maarten, #campus Rooienberg, #cathlab, #ClarityIQ technologie, #hartproblemen, #katheterisatie, #Philips AlluraClarity

Lees verder

Techniek

( Foto: Philips )

ENGINEERINGNET.BE - Patiënten met zowel acute als chronische hartklachten kunnen hier worden geholpen door middel van katheterisatie en aanvullende ingrepen, zoals het openmaken van een vernauwing in de kransslagader en het plaatsen van een stent.

Dankzij het cathlab kan het ziekenhuis deze patiënten nu snel in eigen huis behandelen en opvolgen. De uitbating gebeurt in samenwerking met het Imeldaziekenhuis te Bonheiden, dat beschikt over een zorgprogramma cardiologie met cardiochirurgie.

Patiënten met een acuut of dreigend acuut hartinfarct hebben bij tijdige opname in een hartcentrum waar men hartkatheterisatie kan uitvoeren veel betere overlevingskansen.

Dr. Erwin Raymenants, diensthoofd cardiologie AZ Sint-Maarten: “In ons gespecialiseerde cathlab in Duffel kunnen wij deze nu snel ter plaatse helpen. Dit doen we door middel van diagnostische katheterisaties, waarbij we vernauwingen in de kransslagaders met contraststof en röntgenstralen in beeld brengen. En indien nodig kunnen we direct andere coronaire ingrepen uitvoeren."

Er is in de medische wereld een duidelijke trend om steeds minder ingrijpend (minder invasief) te opereren, bijvoorbeeld door via de huid van de patiënt. Deze nieuwe vorm van behandelen (interventionele radiologie) vraagt om een grote precisie van goede en betrouwbare beeldvormende technieken, liefst met 3D functionaliteit.

Door de verbeteringen in beeldvorming, maar ook door de opkomst van computerkracht in de medische wereld, kunnen artsen niet alleen nauwkeuriger werken, maar ook veiliger en vaak met minder schadelijke straling voor de patiënt.

Zij kunnen procedures sneller uitvoeren, met alle bijkomende voordelen voor de patiënt. Zo werkt de specialist door kleine openingen, zodat ingrijpende chirurgie zoveel mogelijk voorkomen wordt. Plus in veel gevallen kan de procedure tegenwoordig ook zonder narcose uitgevoerd worden.

In de hybridezaal maakt AZ Sint-Maarten gebruik van de Philips AlluraClarity met ClarityIQ technologie, voor een optimale beeldkwaliteit tegen een fractie van de dosis röntgenstraling die voorheen nodig was voor hetzelfde onderzoek.