Datacenter KU Leuven krijgt supercomputer

De nieuwe Tier 1 supercomputer zal vanaf midden 2016 beschikbaar zijn. Dit project zal gefinancierd worden vanuit de Herculesstichting van de Vlaamse Overheid.

Trefwoorden: #chips, #datacenter, #Herculesstichting, #Intel, #KU Leuven, #NEC, #supercomputer

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Deze computer zal tot de 150 grootste en snelste computers ter wereld behoren en zal 5,5 miljoen euro kosten.

De supercomputer zal een rekenkracht hebben van meer dan 600 TFlop/s, wat overeenkomt met 2000 snelle PC’s.

Hij wordt uitgerust met de nieuwste Intel processoren en ook het geheugen, het interne netwerk en de opslagcapaciteit worden aangepast aan de complexe problemen die de computer zal moeten oplossen.

De nieuwe supercomputer zal onderzoek ondersteunen naar bijvoorbeeld hernieuwbare energiebronnen, de ontwikkeling van nieuwe materialen of nieuwe medicijnen.

De computer zal wetenschappers ook toelaten om bijvoorbeeld nog nauwkeuriger klimaatmodellen te berekenen of om het klimaat op andere planeten in kaart te brengen.

Ook voor fundamenteel onderzoek, belangrijk op middellange termijn, opent de computer nieuwe horizonten.

Via een openbare aanbesteding werd de firma NEC geselecteerd om de machine te bouwen. De financiering van het project wordt gedragen door de Herculesstichting van de Vlaamse Overheid onder de bevoegdheid van Vlaams minister van wetenschap en innovatie Philippe Muyters.

De supercomputer wordt ontwikkeld en uitgebaat in samenwerking met het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC), een samenwerkingsverband tussen de vijf Vlaamse universitaire associaties.


(bron en foto: KU Leuven)