Ingenieurs van Assystem ontwikkelen motor die warmte omzet in elektriciteit

Internationaal ingenieursbureau Assystem ontwikkelt type motor dat bij 150 graden celsius 90% van de externe warmte omzet in elektriciteit en nuttige thermische energie.

Trefwoorden: #assystem, #Energine, #FEMTO-ST, #Grand Prix National de l’Ingénierie 2015, #motor

Lees verder

Techniek

( Foto: ASSystem )

ENGINEERINGNET.BE - Het Franse Assystem, met een kantoor in Brussel, heeft een nieuwe type motor ontwikkeld die externe warmte gebruikt voor de productie van elektriciteit.

De nieuwe motor produceert mechanische of elektrische energie aan de hand van warmtebronnen met een temperatuur hoger dan 150°C. Het systeem maakt deel uit van een programma van nieuwe motoren die zelf geen brandstof meer verbranden, maar gevoed worden door de thermische energie van externe bronnen.

De motor is ontwikkeld in samenwerking met het instituut FEMTO-ST, een van de grootste publieke onderzoekslaboratoria in Frankrijk op vlak van ingenieurswetenschappen. Het laboratorium focust zich op pluridisciplinaire onderzoeken op het vlak van micro- en nanotechnologie en intelligente systemen voor de energie- en transportsector, gezondheidszorg en telecommunicatie.

"Dit is een ware innovatie", stelt ASSystem."Een derde van het energieverbruik van industrie en woningen is verloren warmte. Het systeem hergebruikt deze warmte om de verloren energie terug te winnen: de motor laat toe om tegen een temperatuur van 150°C, 90% van de verloren warmte om te zetten in energie waarvan 25% in elektrische energie en 75% in nuttige thermische energie (bijvoorbeeld verwarming, redactie). Dat resulteert in een brandstofbesparing van 30%".

De motor kreeg ook quasi onmiddellijk een belangrijke erkenning in Frankrijk met de "Grand Prix National de l’Ingénierie 2015". Dat is een prijs onder toezicht van de Franse overheid die ingenieurs beloont voor de kwaliteit van de ontwikkeling en de uitvoering van een 'exceptioneel project op vlak van innovatie en creativiteit'. Hierbij kan het gaan over infrastructuur en industriële producten (transport, énergie, netwerken), publieke ruimtes, gebouwen, industriële bouwwerken, complexe systemen of industriële processen.

Het bureau ziet toepassingen op allerlei vlakken: "Hij laat zich integreren in industriële processen, of kan bijvoorbeeld de warmte-uitstoot van een voertuig recupereren om zijn verbruik te verminderen, of nog om in woningen in combinatie met de verwarmingsketel de elektriciteitskosten te drukken."