Japanse samenwerking tussen Chiyoda Corporation en Qpinch

De technologie van Qpinch zet restwarmte om in proceswarmte, wat energie en CO2-uitstoot bespaart in de olie-, gas- en petrochemische industrieën.

Trefwoorden: #ChiYoda, #CO2, #energie, #Port of Antwerp, #Qpinch

Lees verder

Techniek

( Foto: Borealis )

ENGINEERINGNET.BE - Het Havenbedrijf Antwerpen heeft 1 miljoen euro geïnvesteerd in Qpinch. Ze hebben een revolutionaire technologie ontwikkeld om restwarmte om te zetten in proceswarmte.

De eerste units van de oplossing zijn in de petrochemische cluster in de haven van Antwerpen in gebruik genomen. Het resulteerde in een samenwerkingsovereenkomst met Chiyoda Corporation. Deze onderneming is een toonaangevende wereldwijde leverancier van diensten en oplossingen in de olie-, gas- en petrochemische industrieën, de eerste die een samenwerkingsovereenkomst heeft ondertekend voor de inzet van Qpinch-technologie in Japan en andere regio's.

De technologische doorbraak van Qpinch Heat Transformer maakt het mogelijk om de uitdaging van de petrochemische industrie aan te gaan op het gebied van vermindering van de CO2-uitstoot (nul-uitstoot in 2050). Het verhoogt de energie-efficiëntie en bespaart tegelijkertijd energiekosten.

Het Qpinch-proces werd ontwikkeld met de hulp van professor Chris Stevens, hoofd van de afdeling SynBioC van de Universiteit Gent. Er wordt een omkeerbare chemische reactie met fosforzuur toegepast omdat conventionele warmtepomptechnologie hier niet relevant is.