• 06/02/2012

Bedrijven die technologische trein missen, zijn gedoemd om te verdwijnen tegen 2020

Bedrijfsleiders verwachten voor de toekomst dat hun sectoren diepgaande veranderingen zullen ondergaan als gevolg van technologische evoluties, zo blijkt uit recent onderzoek van de Economist Intelligence Unit.

Trefwoorden: #evolutie, #Ricoh, #technologie

Lees verder

Magazine

( Foto: Siemens PLM )

Download het artikel in

Het onderzoek, dat volledig afgerond zal zijn tegen maart 2012, geeft aan dat meer dan een derde (37%) van de ondervraagde bedrijfsleiders gelooft dat zijn of haar organisatie niet in staat zal zijn om de technologische evolutie te volgen, met als gevolg dat hun concurrentiepositie zal verslechteren. Binnen de IT-sector is 37% van de bedrijfsleiders de mening toegedaan dat hun bedrijf volledig zal verdwijnen, terwijl zes op de tien respondenten aangeven dat de markten waarbinnen ze vandaag actief zijn, aanzienlijk zullen wijzigen tussen nu en 2020, en bijna volledig zullen verschillen van de huidige situatie.
Ook bedrijfsstructuren zullen hoogstwaarschijnlijk veranderen – 63% verwacht een evolutie richting structuren met een verregaande decentralisatie van de zakelijke beslissingsbevoegdheid, die verschuift naar de periferie van de organisatie. Verder denken de respondenten dat klanten bijna evenveel nieuwe ideeën voor verbetering of innovatie zullen leveren als de eigen werknemers. Verwacht wordt dat tegen 2020 de meeste ideeën voor nieuwe producten of diensten van de klanten zelf zullen komen.

Technologie is katalysator
Eric Gryson, CEO van Ricoh Belgium & Luxemburg: “De voorbije twee decennia hebben we meer dan ooit kunnen vaststellen hoezeer technologie de katalysator is voor de evolutie van het bedrijfsleven. Het is duidelijk dat die evolutie nog lang niet te einde is en dat zowel werknemers als klanten hierbij een cruciale rol zullen spelen, precies door de manier waarop zij met nieuwe technologieën omgaan. Daarom zijn wij ervan overtuigd dat succesvolle bedrijven in 2020 net diegene zullen zijn die de klemtoon leggen op innovatieve processen.”

“Sleutelelement om te komen tot een meer dynamische bedrijfsbeleid dat openstaat voor verandering is het in huis halen van de juiste infrastructuur om hiermee om te kunnen gaan. Prominente bedrijven moeten zich de vraag stellen: zijn de informatiestructuren binnen onze organisatie al afgestemd op de toekomst? Door een goed begrip van hoe bedrijfskritische informatie verweven is doorheen zijn eigen activiteiten, kan een bedrijf haar eigen processen herwerken om zo te verzekeren dat de uitwisseling van knowhow tussen de werknemers maximaal is en dat het bedrijf zo efficiënt mogelijk tegemoet kan komen aan de vragen van zijn klanten.”

Andere manier van zakendoen
Verder denkt 59% van de ondervraagden dat tegen 2020 het concept van niet-digitale informatie werknemers volledig vreemd zal zijn. “Nu digitale informatie steeds maar versnelt binnen organisaties, ligt de uitdaging erin om bedrijfskritische processen te verzekeren, waarbij zowel digitale als niet-digitale informatie wordt geïntegreerd en makkelijk toegankelijk is voor werknemers binnen de organisatie”, aldus nog Gryson. “Met de steile opgang van het mobiele werken en de nood om vanop verschillende locaties toegang te hebben tot informatie wordt dit een nog belangrijker gegeven.”

Denis McCauley van de Economist Intelligence Unit: “Ondanks de onzekerheid voor sommigen wanneer ze op de toekomst vooruitblikken, is een grote meerderheid (70%) van bedrijfsleiders het ermee eens dat er significante opportuniteiten zijn om via technologie de manier van zakendoen te veranderen en dat er tal van voordelen kunnen worden gerealiseerd door de efficiëntie te verbeteren. Wat zeker is, is dat technologie tussen vandaag en 2020 een bron zal blijven voor voortdurende marktevoluties.”

Het onderzoek, gevoerd door de Economist Intelligence Unit en gesponsord door Ricoh, is de meest omvattende analyse tot op vandaag over de impact van technologie op de werkplek van de toekomst, en werd gerealiseerd op basis van interviews met 567 senior bedrijfsleiders wereldwijd binnen 20 sectoren. 46% van de respondenten bekleedde een directiefunctie, terwijl 43% van de bedrijven vertegenwoordigd door de respondenten een jaarlijkse omzet realiseerde van 500 miljoen US$ of meer.


Een samenvatting van het onderzoek is beschikbaar op thoughtleadership.ricoh-europe.com/benl