Ontwikkeling duurzame chemische industrie in België, Nederland en Duitsland

EnergyVille/VITO gaat samen met TNO en Dechema onderzoeken hoe in de Trilaterale Regio de chemische industrie kan verduurzamen, door onder meer circulair te worden en geen CO2 meer uit te stoten.

Trefwoorden: #chemisch, #duurzaam, #EnergyVille, #industrie, #onderzoek, #project

Lees verder

Nieuws

( Foto: EnergyVille )

ENGINEEERINGNET.BE - Het 3C-VaCS onderzoeksproject is gericht op het bevorderen van duurzame praktijken in de Trilaterale Chemische Regio.

En dat in lijn met de Europese Green Deal, de verordening voor een nettonulindustrie en het actieplan voor de circulaire economie.

Als thuisbasis van Europa’s grootste chemische cluster, verspreid over Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen, is de Trilaterale Chemische Regio altijd het epicentrum van industrieel concurrentievermogen geweest.

Haar kracht ligt in een strategische combinatie van internationale toegang tot fossiele energie en grondstoffen, fijnmazige logistieke netwerken en verticaal geïntegreerde waardeketens. Het 3C-VaCS-project wil de industriële transformatie van deze regio begeleiden met het oog op de komende richtlijnen.

Gezien de complexe en geïntegreerde chemische waardeketen, benadrukt 3C-VaCS de noodzaak van een gezamenlijke, gecoördineerde aanpak en afstemming over de uitrol van energie-infrastructuur in verschillende regio’s.

Het 3C-VaCS-project is gericht op drie kernpunten:  

  1. Een overzicht maken van de industriële activa binnen de trilaterale chemische regio. De betekenis ervan binnen bestaande waardeketens beoordelen.
  2. De potentiële impact van alternatieve grondstofopties analyseren. Verkennen van nieuwe interacties als gevolg van alternatieve koolstofbronnen, waterstof en koolstofarme elektra.
  3. Formuleren van transformatieopties voor toekomstige waardeketens. Het maximaliseren van regionale hulpbronnen en infrastructuur om duurzaamheid te garanderen.  

Het 3C-VaCS-project wil een uitgebreide kennisbasis opleveren over de huidige staat van waardeketens en industriële productie-infrastructuur in Noordwest-Europa. Er wordt speciale aandacht besteed aan het evalueren van de beschikbaarheid van koolstofarme elektra en circulaire grondstoffen in Europa.

Door essentiële vragen te behandelen, wil het onderzoek een strategisch kader bieden voor het behoud van het concurrentievermogen van de industriële productie in de regio.