• 16/10/2012

Actemium zet in op energie-efficiëntie

Actemium speelt in op de behoefte aan energie-optimalisatie en bundelt haar knowhow ter zake in een nieuwe, sectoroverschrijdende ’solution’.

Lees verder

Productnieuws

De stijgende energieprijzen, de toenemende druk op marges en de groeiende aandacht voor milieuzorg in alle geledingen van de maatschappij, hebben er voor gezorgd dat steeds meer bedrijven op zoek gaan naar manieren om hun energieverbruik te optimaliseren.

Het Europese classificatiesysteem voor energieverbruik kent u al via de energieklasse van huishoudtoestellen.

Actemium heeft een variant ontwikkeld voor de industrie om te helpen met het volledige spectrum aan vraagstukken rond duurzaamheid: «We kijken vanuit verschillende vakdisciplines naar onder meer energieverbruik, warmteterugwinning en -verlies, hergebruik van afvalstoffen, etc.»

«Daarnaast hebben we ook oog voor alle andere kosten die tijdens het productieproces worden gemaakt. Actemium optimaliseert het productieproces en kijkt naar de productiecyclus, waarbij we steeds de kostenreductie als uitgangspunt nemen.»

Consultancy en training
De pijler ‘energie-consultancy’ is nieuw. Jan Meeuwesen, Energy Consultant van Actemium: «De bedoeling is dat we de vinger leggen op de pijnpunten inzake het energieverbruik van productiebedrijven. Een scan, dat is alles wat we nodig hebben om een klant inzicht te geven in de mogelijkheden om te besparen op zijn energie- en grondstoffenverbruik. De klant heeft daarbij de keuze tussen een ‘quick’ en een ‘deep’ scan.

Bij de eerste gaan we aan de hand van de beschikbare meetgegevens de data analyseren. Tevens interviewen we een aantal mensen aan de hand van vragenlijsten en inventariseren we de grote verbruikers.

«Op basis van de verkregen informatie maken we vervolgens een rapport op met een overzicht van de grootste verbruikers en het bezuinigingspotentieel. Indien gewenst, koppelen we er ook een actieplan aan. Met de ‘deep scan’ nemen we de ‘utilities’ onder de loep (meestal het resultaat van de quick scan) en concentreren we ons niet alleen op energie, maar ook op (koel/warm)water, stoom, afvalstromen, processen, ...»

«Over het algemeen bekijken we de tien grootste ‘verbruikers’: stoomproductie, koel/ijswater, koeling, verwarming, elektrische motoren, frequentiesturingen, ventilatie (HVAC), pompen, verlichting en transformers/netwerken.»

«We verzamelen de noodzakelijke gegevens via inspecties, vragenlijsten, interviews en extra metingen waarmee we de rendementen en de efficiëntie van de systemen berekenen, en de energiestromen in kaart brengen. Op basis van deze gegevens kennen we een energieklasse toe aan de utilities.»

«Actemium heeft hiervoor een ProfitLabel ontwikkeld. Hierdoor weten we meteen welke systemen aan vernieuwing of optimalisatie toe zijn en kunnen we dus een gefundeerd actieplan uitwerken. Dit richt zich op twee pijlers: het tegengaan van verspilling en een efficiënt gebruik van energie door optimalisatie van sturingen/regelingen, warmterecuperatie, het vervangen van componenten door betere types, het zoeken naar betere processen, ...»

«De klant kan dan beslissen om voor de realisatie van deze ingrepen verder beroep te doen op Actemium. Naast consultancy biedt Actemium ook trainingen en workshops met het accent op hoe bewust omgaan met energie en hoe het verbruik te detecteren. Deze kunnen zowel in de kantoren van Actemium of ter plaatse bij de klant worden georganiseerd.»

International Life Science Conference
Tevens staan er ook seminaries op het programma, zoals de Life Science Conference op 23 oktober a.s. waarin o.a. het onderwerp rationeel energieverbruik centraal staat.


Meer informatie:
Actemium (Vinci Group)
Leon Bekaertlaan 24 - B-9880 Aalter
T. +32 (0)9 325 75 50
info_aalter@actemium.be - www.actemium.be

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Actemium



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event?
Klik hier.