• 22/05/2012

Actemium: ook kennispartner in revamping en machine-integratie

Actemium is wereldwijd een naam die klinkt als het over procesautomatisering gaat. Ook in België. Minder bekend is dat Actemium ook een afdeling heeft die een hele reeks succesvolle projecten kan voorleggen in de revamping en integratie van machines.

Lees verder

Productnieuws

Voor wie het bedrijf (nog) niet kent: Actemium vertegenwoordigt het Europese netwerk van Vinci Energies, specifiek toegespitst op de industrie. In België is de groep vooral gekend voor procesautomatisering. Wat minder vaak voor het voetlicht komt is dat het bedrijf daarnaast ook een hele resem succesvolle referenties kan voorleggen in de integratie van nieuwe machines en de revamping van bestaande machines. Een speciale Business Unit richt zich sinds enkele jaren namelijk specifiek op dit domein, en dit cross-sectorieel.

«Onze expertise ligt in alle mogelijke technologische aspecten die met machinebouw en -integratie in een productieomgeving zijn gelieerd», aldus Business Unit Manager Ing. Wim De Vrieze.
«Interessant is dat onze B.U. de kennis in huis heeft om een compleet machine-concept aan te bieden. We onderscheiden ons hier van een machinebouwer door onze toegevoegde waarde op het vlak van functionele en technologische oplossingen, onze projectaanpak en ons service-aanbod.

Belangrijk is ook dat klanten ons niet automatisch voor volledige projecten hoeven in te huren. Want desgewenst verzorgen we enkel de voorstudie, consultancy en/of de nazorg, aanvullend op de eigen diensten en mogelijkheden van de klant.»

Merkonafhankelijke aanpak
Qua consultancy kunt u bij Actemium terecht voor het opstellen van functionele en technische specificaties, de uitwerking van motion- en detectieconcepten, voor machineveiligheidsstudies met bijhorende CE-validatie en certificatie, machine-efficiëntie monitoring en –optimalisatie. Belangrijk hierbij is dat we merkonafhankelijk werken en steeds op zoek gaan naar de oplossing die zowel de beste prijs/kwaliteitverhouding biedt als optimaal op de behoeften van de klant inspeelt.

Het belangrijkste actieterrein van Actemium ligt evenwel in de implementatiefase. De dienstverlening kan in twee grote categorieën worden opgedeeld: enerzijds de revamping van bestaande installaties en anderzijds de integratie van nieuwe machines in een productieomgeving. We hanteren voor beiden een andere aanpak.

«Bij machine revamping zoeken we samen met de klant naar een echte meerwaarde die het project mee helpt te verantwoorden, naast natuurlijk de noodzakelijke reden van de revamping. Risicobeheersing is bij dit soort projecten uiterst belangrijk, het uitwerken van een ombouw- en fall-back scenario brengt de consequenties op het vlak van kosten en organisatie vooraf in kaart.»

Voor nieuwe machines die in productieomgevingen dienen ingepast te worden, biedt Actemium eveneens een passende oplossing: zowel verticale als horizontale integratie van de machine. «Bij verticale integratie zorgen wij dat de MES/ERP-laag optimaal met de machine gaat communiceren en vice versa, om zo data te bekomen die nodig is voor order- of receptenbeheer, tracking & tracing, OEE, ...» legt Ing. Wim De Vrieze uit.

«Bij horizontale integratie worden alle machines in een productieomgeving op elkaar afgestemd. In concreto zorgt ons team voor een uniforme bediening, visualisatie en diagnose, en staat in voor een globaal machineveiligheidsconcept over de volledige productielijn conform de geldende CE-richtlijnen.»

Nazorg inbegrepen!
Tot slot is er nog de nazorg, onder de noemer ‘Industrial Services’. Ing. Wim De Vrieze: «Natuurlijk staan we altijd klaar om de benodigde interventies te leveren mocht er iets mislopen met een machine of productielijn.

Maar bedrijven kunnen ook een beroep doen op onze expertise voor het oplossen van allerhande problemen die zich in hun machinepark voordoen. Hiertoe kunnen ze onze mensen eenmalig oproepen, maar het is eveneens mogelijk dat bijvoorbeeld een Actemium-medewerker gedurende enkele maanden één dag per week de klant on-site gaat bijstaan.

Ten slotte wil ik nog opmerken dat Actemium nazorg erg au serieux neemt. We beseffen maar al te goed dat elke machinestilstand de klant handenvol geld kost. Vandaar dat onze technici 24/7 beschikbaar staan om interventies uit te voeren.»

Maar er is nog meer...
Naast een ‘full service’ inzake automatisering biedt Actemium nog enkele andere troeven. Zo ontwikkelde ze standaarden voor projecten in het domein van kranen, testbanken, logistiek en end-of-line enz. Ing. Wim De Vrieze: «Dit betekent dat we niet meer van nul moeten beginnen, waardoor de projecten sneller en goedkoper kunnen worden gerealiseerd. Bovendien gaat het om standaarden die al vele keren hun effectiviteit hebben bewezen, wat de klant de garantie van betrouwbaarheid geeft. Het gaat tevens niet om rigide concepten, maar oplossingen die erg flexibel aanpasbaar zijn. En ten slotte kan de klant zijn voordeel halen uit de internationale activiteit van Actemium. Want een project dat in België is verwezenlijkt, kan probleemloos door onze collega’s in de dochter- of zustervestigingen van onze klanten in het buitenland worden uitgerold.»


Meer informatie:
Actemium (Vinci Group)
Leon Bekaertlaan 24 - B-9880 Aalter
T. +32 (0)9 325 75 50
info_aalter@actemium.be - www.actemium.be

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Actemium



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event?
Klik hier.