Nieuw Centrum voor Medische Innovatie in AZ Brussel

Het Academisch Ziekenhuis Brussel werd geselecteerd na een projectoproep om in het ziekenhuis zelf een nieuw Centrum voor Medische Innovatie in het Ziekenhuis (CMIZ) onder te brengen, met steun van hub.brussels en de gezondheidscluster lifetech.brussels.

Trefwoorden: #Brussel, #innovatie, #ziekenhuis

Lees verder

Nieuws

( Foto: hub.brussels )

ENGINEERINGNET.BE - De bedrijfswereld en de ziekenhuizen hebben elkaar nodig, maar spreken vaak niet dezelfde taal. Het gebrek aan bruggen tussen deze twee werelden is schrijnend.

De coronacrisis zette deze nood aan verbinding de afgelopen tijd extra in de verf en toonde aan dat het belangrijk is dat er binnen de ziekenhuizen aanpassingen komen en dat de nodige innovatie op poten wordt gezet.

Dit project krijgt de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en speelt in op deze dubbele vaststelling.

Dankzij dit centrum zullen concrete innoverende antwoorden kunnen worden aangereikt op de problemen waarmee patiënten en/of de gezondheidswerkers in hun medische praktijk te maken krijgen. Dit kan bijvoorbeeld de nood zijn aan nieuwe technologieën in het operatiekwartier of een betere begeleiding op lange termijn van oncologiepatiënten.

Eind februari werd een projectoproep gelanceerd bij de Brusselse ziekenhuizen. Vijf instellingen dienden een dossier in. De jury met experts in de gezondheidsinnovatie en de ziekenhuissector, koos de winnaars op basis van criteria zoals het nodige personeel en de financiële middelen, de motivatie en de overeenstemming met de strategische prioriteiten, de innovatieprojecten die al in het verleden werden op touw gezet en de geplande acties om de continuïteit van het project te garanderen.

Dit CMIZ in het AZ Brussel vormt een pilootproject dat andere ziekenhuizen uit het Brussels Gewest kan inspireren en aanmoedigen om hetzelfde voorbeeld te volgen binnen de ontwikkeling van een echte innovatiecultuur.