Grootste beweegbare verkeersbrug uit composiet in Alkmaar geopend

Vorige vrijdag werd de Nelson Mandelabrug in Alkmaar geopend. Deze nieuwe brug zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer en biedt belangrijke economische voordelen.

Trefwoorden: #beweegbare verkeersbrug, #brug, #composiet, #RoyalHaskoningDHV, #vezelversterkte kunststof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Royal HaskoningDHV )

ENGINEERINGNET.NL - Door de toepassing van composiet (vezelversterkte kunststof) is het beweegbare deel van de brug met een gewicht van 90 ton maar liefst de helft lichter dan een traditionele, stalen uitvoering.

Composiet is een sterk, lichtgewicht, onderhoudsarm en daardoor een duurzaam materiaal. Door gebruik te maken van composiet kan niet alleen het beweegbare deel, maar ook het bewegingsmechanisme lichter worden uitgevoerd, een kleinere fundering worden toegepast en zijn kleinere contragewichten mogelijk.

Een ondergrondse draaikelder is bovendien niet langer nodig. Er is ook veel minder energie nodig om de brug te openen. Daarbij is composiet nagenoeg onderhoudsvrij.

De brug werd in opdracht van de gemeente Alkmaar en provincie Noord-Holland gebouwd door de combinatie CFE-Demako, naar ontwerp van Joris Smits van Royal HaskoningDHV.

Delft Infra Composites is verantwoordelijk voor de bouw van het composieten brugdeel. De totale kosten bedragen 9,15 miljoen euro.