3Dee haalt Europees distributiecontract van Taiwanese 3D-printer binnen

"Door vervallen van aantal patenten rond poedertechnologie, wordt goede visuele prototyping nu betaalbaar", claimt Stijn Paridaens van start-up 3Dee.

Trefwoorden: #3D-print, #3dee, #3Dpandoras, #3D print, #additieve fabricage

Lees verder

Techniek

( Foto: 3Dee )

ENGINEERINGNET - Stijn Paridaens van 3Dee, een Belgische start-up opgericht in 2014, heeft het contract voor de Europese distributie van de 3D-printer van het Taiwanese 3Dpandoras in de wacht weten te slepen.

De printer in kwestie is een stereolithografische machine, gebaseerd op full color poedertechnologie, en meer bepaald op de CMYK binder-technologie.

"Tot voor kort was deze technologie via patenten beschermd, maar deze zijn nu vervallen", aldus Paridaens. "Daarom kan 3Dpandoras visuele prototyping aan een betaalbare prijs in de markt zetten." Let wel op: het gaat om een professionele machine in de prijsklasse van rond 17.000 euro.

Met de machine kunnen gekleurde 3dprints tot 300 x 292 x 140mm gemaakt worden. Dankzij de poedertechnologie zijn complexe objecten mogelijk zonder ondersteuningsstructuren.

"Ook de kost van het materiaal is ongeveer 50% lager dan de huidige kleuren 3D-printers, aldus Paridijns."Onze printer is geschikt voor zowel een productieomgevingen als voor experimenten met verschillende poeders. We zullen trouwens onderhoudscontracten aanbieden al naargelang het type gebruiker."


Bert Belmans)

ACHTERGROND
Het gaat snel in de wereld van de additieve fabricage. Nu de overdreven verwachtingen en de hype rond 'elk gezin zijn eigen 3D-printertje' wat voorbij lijken, zijn het vooral de professionele machines waarvan het aanbod hand over hand toeneemt.

Zo brengen de komende maanden meerdere grote spelers industriële machines uit, waaronder de technologiereus HP en de kantoormachinebouwer Ricoh (zie leestips hieronder). Zij staan voor een sterk distributienetwerk op wereldschaal, wat de verspreiding van additieve fabricage als productie- en prototypingmethode ongetwijfeld zal versnellen.