«Innovatieve realisaties op Emerson Global Users Exchange»

In oktober 2015 ging in Denver, USA de Emerson Global Users Exchange door voor bijna 4.000 deelnemers. Sinds 2012 bestaat er eveneens een Europese versie.

Trefwoorden: #Emerson, #Emerson Global Users Exchange, #Emerson Process Management Europe, #Roel Van Doren

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Na Düsseldorf in 2012 en Stuttgart in 2014, vindt van 12 tot 14 april 2016 de Europese Emerson Global Users Exchange plaats in Brussel.

Een uitgelezen kans voor de Belgische en Nederlandse klanten uit de refinery, chemische, power en life sciences industrie om ‘live’ kennis te maken met methodes die internationale gebruikers toepassen om ‘meer rendement met minder energie’ te realiseren. Om meer te horen over deze gebruikersdagen, gingen we in gesprek met Roel Van Doren, president Europe.

Ir. Roel Van Doren is een Belg die in 2015 zijn 25 jaar bij Emerson Process Management vierde. Wie is die man aan de top van Emerson Process Management Europe?
Roel Van Doren
: «Afgestudeerd in 1986 startte ik mijn carrière bij een klein engineeringbedrijf. Na 2,5 jaar stapte ik over naar Fisher Controls als system engineer en ben doorgegroeid tot project manager.

In 1992 werd Fisher door Emerson overgenomen en startte mijn weg binnen Emerson België, toen 40, en nu zo’n 100 mensen. Mijn internationale carrière begon in 2000 als operation director UK en Ierland. Een periode met grote projecten in de farmacie in Ierland.

In 2004 verhuisde ik naar de USA voor projecten in raffinaderijen en chemische plants. Dat gaf de nodige zichtbaarheid in de organisatie. In 2008 werd ik verantwoordelijk voor Noord-Europa.Toen mijn manager in 2012 terugkeerde naar de US, werd ik president Europe».

De reden van uw succesvolle carrière?
Van Doren
: «Eigenlijk moet u dat aan mijn directie vragen. De brede technische ervaring heeft zeker bijgedragen: zowel in de controlesystemen als in instrumentatie. Maar ook breed van engineering, projectmanagement tot operations.

Projecten zijn een goede ervaringsbasis: naast technische aspecten zijn er uitdagingen in people management (o.a. om een project in time te houden), in commerciële aspecten (klanten van oplossingen overtuigen) en in business (projecten succesvol binnen budget realiseren).

En toegegeven: de internationale stappen - zeker die in de US - zijn doorslaggevend. Wendbaarheid en oplossingsgerichtheid zijn belangrijke kernwoorden».

Emerson heeft drie pijlers: instrumentatie, controlesystemen en kleppen. De meeste collega’s specialiseren zich in één tak. Is dit brede portfolio een voordeel?
Van Doren
: «Emerson is een technologie gedreven bedrijf. Ze is daardoor - wereldwijd - nummer 1 in instrumentatie en regelkleppen en nummer 2/3 in regelsystemen. Het resultaat van ‘technology leadership’.

Emerson ontwikkelde in de jaren ’70 het HART-protocol en is de grondlegger van FOUNDATION Fieldbus. Met het DeltaV DCS-systeem - easy, intuitive, interoperable en networkbased - vestigde ze in de jaren ’90 een sterke concurrentiepositie. Vervolgens trok Emerson begin jaren 2000 als eerste de kar van wireless».

«Emerson verzet de bakens juist door dit brede portfolio dat de volledige control loop omvat. We kunnen de voordelen ervan verwerken in onze klantoplossingen. De commerciële kant betekent vooral ‘customer care’: snel op de bal spelen vanaf design, via de levering tot en met de service.

Wij zien bij Emerson service steeds belangrijker worden. Denk aan onderhoud, ondersteuning bij turnarounds, maar ook opleidingen. Dat is inmiddels een serieuze vierde pijler, Solve & Support».

Een sterk technologisch pallet is ideaal voor green fields. Geeft dat slagkracht in Europa, waar we vooral 'in stand houden'?
Van Doren
: «Europa is geen echt zwakke markt. Er zijn - nog steeds - grote investeringen, o.a. in de life sciences voor de optimalisatie van de productieplants, de power industrie wegens overschakeling van steenkool naar biomassa en de permanente updates in de chemische sector.

Van 2010 tot nu waren er belangrijke investeringen in de Noordzee. Dit type investeringen zijn er ook - eigenlijk vooral - als de conjunctuur onder druk staat».

Neemt Emerson ook deel aan de Industrie 4.0 trend?
Van Doren
: «De term Industrie 4.0 is vooral Europees. De USA spreekt hier van ‘industrial internet of things’. Emerson liep voorop bij deze trend met de lancering van Plantweb in 1996: communicatiemogelijkheden van DeltaV met en tussen subsystemen op basis van het HART-protocol.

Inclusief de diagnosetools. Ook de in 2000 gelanceerde wireless-technology past hierin. Wireless, niet gericht op de regelkring maar op de informatiestromen voor beheer, onderhoud en het ‘smart’ optimaliseren van het proces.

Neem in een stoominstallatie de controle op condensaatpotten: lozen deze nooit, dan is er te veel condensaat in de stoomleidingen, met mogelijk corrosie als gevolg. Lozen deze permanent, dan is er teveel energieverlies. Het gaat om tienduizenden stoompotten in een fabriek.

Allemaal bekabelen kan niet. Draadloos kan men ze per set periodiek controleren, waardoor predictief onderhoud kan gebeuren. Een andere toepassing zijn de draadloze ultrasoon- en audiosensoren.

Zonder operators het veld in te sturen kan men hiermee in de controleroom de goede (of slechte) werking van de plant ‘horen’. Basisfuncties die passen in het Industrie 4.0-concept».

«Emerson’s producten zijn het resultaat van ‘luisteren naar de klant’. Denk aan het - een drietal jaar geleden gelanceerde - concept van programmeerbare marshalling. U weet dat de bekabeling van een plant wordt afgelegd op terminalklemmen en dan via zgn. ‘cross marshalling’-bekabeling doorgesluisd naar de juiste I/O-klem, het digitale of analoge ingang/uitgangskanaal.

Met duizenden I/O’s in een plant en vele last-minute engineeringsaanpassingen is de kans op fouten groot. Discussies met belangrijke klanten over deze problematiek leidden tot het ontwerp van de elektronische ‘junction boxes’ waarmee tot op het laatste ogenblik de ‘doorschakeling’ aangepast kan worden.

Klantervaringen met dergelijke en andere technologische innovaties worden in de user groups én tijdens de Emerson Global Users Exchange uitgewisseld».

Kunt u ons meer vertellen over de Emerson Global Users Exchange die in april in Brussel wordt georganiseerd?
Van Doren
: «Emerson heeft een lange traditie van 'luisteren naar klanten' om samen met hen de technologische grenzen te verleggen. Zij organiseert regelmatig zgn. ‘technology information exchanges’, waar de R&D van Emerson en klanten nieuwe concepten onder de loep nemen. Ook zijn er reeds lang User Groups, meestal per land georganiseerd».

«Eind jaren ’90 startte in de USA een nieuw initiatief: de Global Users Exchange, een event dat door gebruikers wordt georganiseerd met als doel ideeën uit te wisselen en elkaar state of the art voorbeelden te tonen. Emerson faciliteert de organisatie, maar bepaalt niet de inhoud. In 2012 werd de European Global Users Exchange opgestart, tweejaarlijks».

En de inhoud?
Van Doren
: «Zoals de klanten zelf zeggen: The Emerson Global Users Exchange is meer dan een technische conferentie. Het is het samenkomen van de community van leidinggevende productiebedrijven die op zoek zijn om het maximum te halen uit hun automatiseringsinvestering en daartoe hun experimenten en resultaten met elkaar willen delen.

Het programma dat in april in Brussel wordt gepresenteerd bestaat uit een reeks van voordrachten die door een stuurgroep - bestaande uit leidinggevende Europese bedrijven - gekozen werden uit meer dan 300 ingezonden papers. Belangrijke topics zijn ongetwijfeld het verhogen van de uptime en de betrouwbaarheid van installaties, de energieconsumptie minimaliseren én de veiligheid (verder) verhogen.

Maar ook het beter beheren van grote projecten. Denk aan het toepassen van ‘the Cloud’ in engineeringprojecten. Energy efficiency en de beperking van emissies zijn zeker belangrijke topics die in Brussel uitgebreid aan bod zullen komen.

En natuurlijk is voor iedereen de verhoging van de operation performance level op de IPA-schaal cruciaal. Cases bewijzen dat met een verschuiving van de laagste naar de hoogste schaal de kosten voor onderhoud en exploitatie dalen tot enkele procenten van de oorspronkelijke kost.

Uit feedback van de werkvloer blijkt dat soms met een korte ROI toch belangrijke meerwaarden geleverd worden. Dat biedt de European Global Users Exchange. En voor de Belgische en Nederlandse gebruikers: vlak bij huis. Een kans om niet te missen».


(foto's: Emerson)

Voor meer informatie
of om te registreren, scan de QR-code
of bezoek: www.emersonexchange.org/emea

Emerson Process Management
De Kleetlaan, 7b - B-1831 Diegem
T +32 (0)2 716 77 11 - F. +32 (0)2 725 83 00



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.