Nominaties voor Prins Friso Ingenieursprijs en Vernufteling 2016

Er kan tot en met 13 maart gestemd worden op de genomineerden voor deze prijzen, die worden uitgereikt op de Dag van de Ingenieur, welke plaatsvindt op 16 maart 2016.

Trefwoorden: #KIVI, #Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, #nominaties, #Prins Friso Ingenieursprijs, #Vernufteling 2016

Lees verder

Nieuws

( Foto: KIVI )

ENGINEERINGNET.NL - Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) organiseert dit jaar opnieuw de Dag van de Ingenieur, met medewerking van branchevereniging NLingenieurs, in de Hogeschool InHollandDelft.

Met de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs aan de Ingenieur van het Jaar en De Vernufteling aan het meest innovatieve ingenieursproject willen KIVI en NLingenieurs zichtbaar maken welke meerwaarde ingenieurs hebben voor de maatschappij en bekendheid geven aan het werk van advies- en ingenieursbureaus.

Naast deze beide prijzen wordt ook de KIVI Academic Society Award uitgereikt aan die hoogleraar die op zeer aansprekende wijze de verbinding weet te leggen tussen wetenschap en maatschappij. Deze eer valt dit jaar te beurt aan prof. dr. Vanessa Evers, hoogleraar Sociale Robotica aan de Universiteit Twente.

Er zijn drie genomineerden voor de Prins Friso Ingenieursprijs:

  1. Dr. ir. Rutger de Graaf-Van Dinther (1980) studeerde Civiele Techniek en promoveerde aan de TU Delft. Hij is directeur bij DeltaSync, oprichter van de sociale onderneming Blue21 en van de start-up Indymo. Verder is De Graaf lector Waterinnovatie aan de Hogeschool Rotterdam.
  2. Dr. ir. ing. Tim Horeman-Franse (1980) studeerde Biomedische Technologie aan de TU Delft en promoveerde ook op dat vakgebied. Hij heeft drie technostarters opgericht: TIMEdelft, MediShield en Surge-On-Medical. Horeman is Director of Operations and Technology van Medishield, een bedrijf dat medische sensoren, trainingssystemen en chirurgische instrumenten ontwikkelt. Van Surg-On-Medical, dat endoscopische instrumenten ontwikkelt, is hij Director of Technology. Horeman-Franse is tevens onderzoeker en docent aan de TU Delft.
  3. Ir. Laura Klauss (1986) studeerde Industrial Design Engineering aan de TU Delft. Ze is medeoprichter van Better Future Factory, een bedrijf dat innovatieve oplossingen bedenkt voor een duurzame toekomst. Klauss is verantwoordelijk voor de technische kant van de productontwikkeling.

Voor de Vernufteling 2016, de prijs voor het meest innovatieve project van een ingenieursbureau, zijn negen genomineerden aangewezen:

  1. Crystal House – ABT
    Een winkelpand aan de PC Hooftstraat krijgt met een pui van glazen bakstenen een bijzondere uitstraling. Het ‘metselen’ van de stenen was constructietechnisch een complexe operatie.
  2. Hergebruik bodemassen – Arcadis
    Afvalverbrandingsinstallaties produceren grote hoeveelheden bodemassen, waarvan het hergebruik vanwege uitlogende zware metalen problematisch is. Het is nu gelukt die verontreinigingen te fixeren.
  3. O2-put – Kragten
    Bij het loskoppelen van het vuilwaterriool van de regenwaterafvoer wordt ook de luchtafvoer afgekoppeld, waardoor stankproblemen ontstaan. De O2-put, niet groter dan een emmer, levert de oplossing.
  4. Shaded Dome – Royal HaskoningDHV
    De Shaded Dome is een tijdelijke hal voor grote evenementen in tropische gebieden, denk het FIFA Wereldkampioenschap Voetbal 2022 in Qatar. De speciale uitvoering zorgt tegelijkertijd voor draaglijke temperaturen binnen de hal.
  5. Spouwdonut - Strackee
    Een van de manieren om woningen in Groningen aardbevingsbestendig te maken is het fixeren van de buitengevel aan de horizontale vloeren. Met de spouwdonut kan dat snel, goedkoop, eenvoudig en vrijwel zonder overlast voor de bewoners.
  6. Riothermie – Tauw
    Rioolwater is een bron van warmte en in de gemeente Urk wordt deze voor het eerst gebruikt om een zwembad te verwarmen.
  7. Pulse gelijkstroomnet – Valstar Simonis
    Voor het eerst krijgt een onderwijsgebouw een gelijkstroomnet waarop zonnepanelen, verlichting en computers/smartphone-accu’s en dergelijke zijn aan te sluiten. Het spaart materiaal en vereenvoudigt het beheer.
  8. Rijsimulator – Witteveen+Bos
    Bij het ontwerp van een klaverblad zien hoe auto’s zich gedragen, wat het betekent als er flink wordt afgeremd voor het ontstaan van opstoppingen: de rijsimulator maakt het mogelijk het ontwerp te optimaliseren.
  9. Herstel mangrovebossen – Witteveen+Bos
    Voor het herstel van mangrovebossen is de aanvoer van slib nodig, dat niet door de golven wordt weggeslagen. Dat kan het beste met half doorlatende dammen van lokaal materiaal als bamboe en takken. Building met Nature werkt hier beter dan harde beschermingsconstructies.