Tentoonstelling ‘Imaginary’ strijkt neer in UHasselt

Vandaag is aan de Universiteit Hasselt de tentoonstelling ‘Imaginary’ geopend. De expo laat het grote publiek kennismaken met de breedte, kracht en schoonheid van wiskunde.

Trefwoorden: #Duitse onderzoekscentrum voor wiskunde, #Imaginary, #Oberwolfach, #tentoonstelling, #UHasselt, #Vlaamse Wiskunde Olympiade, #wiskunde

Lees verder

research

( Foto: © Aurélien Alvarez, Etienne Ghys en Jos Leys )

ENGINEERINGNET.BE - ‘Imaginary’ reisde al de hele wereld rond en strijkt dit jaar neer in Vlaanderen. Meer dan 700 middelbare scholieren zullen de tentoonstelling op campus Diepenbeek (UHasselt) de komende weken bezoeken.

Imaginary is een initiatief van het befaamde Duitse onderzoekscentrum voor wiskunde in Oberwolfach. De Vlaamse Wiskunde Olympiade (VWO) en de vijf Vlaamse universiteiten haalden de tentoonstelling dit jaar voor het eerst naar Vlaanderen.

Van 29 februari tot en met 18 maart houdt Imaginary halt op de agora van campus Diepenbeek.

Prof. dr. Peter De Maesschalck, verbonden aan de faculteit Wetenschappen van de UHasselt: “De expo maakt de uiteenlopende toepassingen van wiskunde in andere wetenschappen en in de samenleving heel tastbaar. Er wordt gewerkt met posters, 3D-prints, filmmateriaal en interactieve touchscreens.”

“Imaginary toont de kracht en schoonheid van wiskunde en wiskundige modellen. Zo ontdekken bezoekers onder meer hoe wiskunde wordt ingezet bij het voorspellen van de evolutie van gletsjers.”

Imaginary richt zich in de eerste plaats op leerlingen van het vijfde en zesde jaar ASO. De UHasselt verwacht de komende drie weken meer dan 700 jongeren.


Op de tekening bovenaan: Stroming van Anosov
Vormen die onstaan door modulaire stroming. Dit is een begrip uit de getaltheorie en van fundamenteel belang om de priemgetallen te begrijpen.